Komentara: 0
Pregleda: 3936
Foto

Obeleženo 250 godina zanatstva u Subotici

12.12.2017. u 18:55h
Izvor: TV Subotica
Preduzetnici Subotice, obeležili su danas 250 godina organizovanog zanatstva u našem gradu. Tim povodom organizovana je svečanost u restoranu Spartak na kojem je predstavljena publikacija „Vekovi subotičkog zanatstva“ i uručene 42 povelje.
Obeleženo 250 godina zanatstva u Subotici

Subotica je 1763. godine dobila svoju prvu cehovsku organizaciju. Te godine krojači i abadžije udružili su se kako bi ostvarili svoje ciljeve a njihova prava i obaveze regulisani su dokumentom Privilegij odnosno cehovskim pismom.

Naši preci, zamislite koji su viziju imali kada su se udružili pre dva i po veka. Imali su viziju, izgradili su Suboticu, počev od starih zanatlija zidara, krojača, paora. Oni su stvarali Suboticu.“ istakao je Zoran Disić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Subotice.

Obeleženo 250 godina zanatstva u Subotici

U čast  jubileja,  predstavljena je publikacija „Vekovi subotičkog zanastva“ koju je pripremilo Opšte udruženje preduzetnika Subotice u saradnji sa Dragutinom Miljkovićem. Publikacija je podsetnik na vreme u organizovanju i radu zanatlija.

Ima dva detalja koji su meni impresivni u publikaciji. Prvi je veza razvoja grada i zanatstva. Kada bi smo špekulisali ko je stariji ja bi rekao da su zanatlije išle ispred razvoja grada i ono što je doprinelo da grad nastane je delo subotičkih zanatlija u prvom redu. Drugi detalj koji mi se čini važnim jeste zapravo bit subotčkog zanatlije. On je vrhunski umetnik svog posla, duboko je pronikao u svoj zanat i živi sa njim.“ objašnjava Dragutin Miljković, saradnik na izradi publikacije.

Obeleženo 250 godina zanatstva u Subotici

Danas su zanatlije spreduzetnici. U okviru ovog pojma,objedinjene su i zanatske delatnosti kao i intelektualne delatnosti. U našem gradu zvanično ima više od 180 vrsta zanatlija, od kojih je preko 400 stalnih članova Opšteg udruženja preduzetnika Subotice, pravnog naslednika prvobitnog udruženja.

Cilj nam je da promovišemo zanastvo, da ga afirmišemo, da predstavimo različite preduzetničke delatnosti kojih ima zaista puno u Subotici. Želimo da ukažemo na značaj preduzetnika u društvu ali i da ohrabrimo i one buduće preduzetnike i da im damo malo elana.“ rekla je Jelena Arambašić Parežanin, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika Subotice

Obeleženo 250 godina zanatstva u Subotici

Glas preduzetnika ubuduće čuće se i u Privrednoj komori Srbije, gde je nedavno oformljen Parlament preduzetnika. Svaki grad i opština delegirao je svog predstavnika, sa ciljem da se zastupaju interesi preduzetnika, na koje je i Vlada Srbije stavila akcenat proglašavajući deceniju preduzetništva.

Sada će to biti na nivou Parlamenta preduzetnika kao najvišeg nivoa organizovanosti u okviru kojeg očekujemo rešavanje problema i dalje zastupanje interesa i zaštitu preduzetnika za njihovo uspešnije poslovanje.“ objašnjava Jelena Arambašić Parežanin, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika Subotice

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga vidi preduzetnike kao najveću snagu dodatnog razvoja privrede u našoj zemlji. U našem gradu aktivno je preko 4000 preduzetnika koji zapošljavaju zavidan broj naših sugrađana i predstavljaju kontratežu velikim korporacijama koje posluju u sklopu Privredne zone Mali Bajmok.

Zanat ima perspektivu, privatno preduzetništvo ima perspektivu a i Vlada je proglasila deceniju preduzetništva. Dobili su krovnu kuću, pripadaju komorskom sistemu, dobiće i svoj Parlament i sve ono što je u mogućnosti sinergije republičke Vlade, pokrajinske Vlade i lokalne samouprave iće na pomoć preduzetnika. Mislim da je pred njima svetlija budućnost.“ obrazložio je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Današnjoj svečanosti prisustvovalo je preko 100 zvanica iz sveta privrede, pokrajinske vlasti, predstavnici Grada i Privredne komore Srbije.

Izvor: TV Subotica
250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici 250 godina organizovanog zanatstva u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3936
Povezane teme

zoran disić

Slobodan Vojinović

dragutin miljković

preduzetništvo

preduzetnici

jelena arambašić parežanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.