Komentara: 22
Pregleda: 7763

Obeleženo 40 godina bez tramvaja

02.04.2014. u 14:29h
Izvor: RTV Yueco
Pre tačno 40 godina, na današnji dan, 2. aprila 1974. godine, na početku Rudić ulice zaustavio se subotički tramvaj po poslednji put. Okupila se tada masa sveta, mnogi sa foto aparatima, svesni da je taj tren deo istorije grada.
Obeleženo 40 godina bez tramvaja

Kod starog tramvaja na početku Rudić ulice okupili su se nekadašnji kondukteri, kao i nostalgičari kako bi obeležili četiri decenije od poslednje vožnje tramvajem. Specijalno za ovu priliku prolaznicima su deljenjene ponovno štampane tramvajske karte iz 1918.i iz 1952. godine. U poslednju vožnju kompozicija od po pet motornih kola I prikolica je krenula oko 17 časova sa stanice u Malom Bajmoku. 

Amalija Govorković je od 1948.godine radila kao kondukterka u subotičkom tramvaju. Kaže da su uvek sačekali putnike, a ne kao danas da mora da se trči za autobusom. Mnoge uspemene je vežu za tramvaj i smatra da bi trebalo da se uvede barem turistička linija, od Nove opštine do Palića.

Drugog aprila pre 40 godina  poslednji put se čulo zvono subotičkog tramvaja. Od tada do danas tramvaj je ostao u lepoj uspomeni mnogim Subotičanima. Sedmog septembara 1897. godine krenuo je prvi tramvaj u Subotici i saobraćao je na liniji od somborske kapije, preko Rudić ulice, zatim Korzom do pruge na Paliću.

Obeleženo 40 godina bez tramvaja

Dužina ove tramvajske linije bila je oko 9 kilometara. Tramvaj je mnogim Subotičanima ostao u sećanju kao jedan od udobnijih i atraktivnijih vidova javnog prevoza.  Ukidanje tramvaja je bio istorijski momenat za Suboticu, a oni stariji se sa nostalgijom sećaju tog vremena, iako savremenici pamte samo stara češka kola i neravne pruge. Vrlo retki se sećaju da se tramvajem moglo ići i do Palića, što ni danas ne bi bilo na odmet. Subotica je imala specifičan električni tramvaj koji je bio prava atrakcija. Iako je to danas skupa investicija, možda bi mogao ponovo da se uvede na deonici Subotica-Palić,barem kao turistička atrakcija.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 7763

Povezana vest

Povezane teme

tramvaj Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.