Komentara: 8
Pregleda: 2075

Obeleženo 60 godina Otvorenog univerziteta

20.12.2013. u 16:44h
Izvor: RTV City
Otvoreni univerzitet proslavlja 60 godina postojanja tokom kojih je postao jedna od najznačajnijih institucija kako bivše države tako i današnje Srbije. Samo jedan od brojnih rezultata je realizovanje filmskog i pozorišnog festivala koji su uspeli da se visoko pozicioniraju među najvažnijim festivalima u Evropi i svetu.
Obeleženo 60 godina Otvorenog univerziteta

Otvoreni univerzitet, nekadašnji Radnički univerzitet izgradio je ugled u bivšoj SFRJ kao obrazovna i kulturna ustanova a tokom 6 decenija postojanja pretrpela je i transformacije koje su išle zajedno sa promenama u društvu. Stečeni ugled su uspeli da zadrže i danas kada su pre svega kulturna institucija sa željom da se obrazovna delatnost vrati na stari nivo. Zbog krize u zemlji na polju obrazovanja odraslih sada je obuhvaćeno svega 15% kapaciteta u odnosu na početak devedesetih godina. Fizionomija, organizacija i status OU su se menjali ali je ova institucija opstala i spremno čeka izazove koji dolaze sa približavanjem EU.

„Iz svih tih promena OU je izlazio kao renomiranija institucija. Mi pokušavamo da tu liniju zadržimo i u budućnosti. Najvrednije stvari su što smo utemeljili dve ozbiljne međunarodne kulturne manifestacije. Da smo uspeli da Filmski festival doguramo do 10 najboljih među 22 koliko ih ima u Evropi i da Dečiji pozorišni festival doguramo među 3 od 514 koliko ih ima u svetu. Imamo i sve intenzivniju saradnju sa EU, ne samo što se tiče projekata već i nekih drugih poslova. Mi ćemo evropeizovati univerzitet a time i sve ostale delatnosti.“ - izjavio je Blažo Perović, direktor OU

Neizvesnost postoji jedino u pogledu limita koji mogu nastati usled transformacije koju je nametnula država. Sada je OU svrstan u javna preduzeća čime i za njega važe restrikcije dok za poslove koji rade sa EU važe drugačija pravila. Stoga je zadatak novih generacija da održe kontinuitet stabilne i prosperitetne institucije a predstavnici grada obećavaju da će OU pružiti potrebnu podršku.

„Ja sam ubeđen da će sadašnja garnitura lokalne vlasti više pomoći OU i da uspostavimo korektnu i bolju saradnju. Nastojaćemo da ova saradnja u interesu grada bude još bolja jer je u interesu grada da se ova kuća razvija i dalje.“ - izjavio je Tomislav Veljković, zamenik gradonačelnika

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2075
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.