Komentara: 0
Pregleda: 1386

Obilazak nacionalnih saveta

03.02.2010. u 12:42h
Izvor: RTV Yueco
Obilazak nacionalnih saveta

Bunjevačka nacionalna zajednica ima ista prava, kao i druge nacionalne zajednice Srbije, rekao je ministar za manjinska i ljudska prava, Svetozar Čiplić.On kaže da je predhodni Nacionalni savet Bunjevaca raspustio jer nije dobro radio i da sada treba da se udruže, kako bi se što više pripadnika pomenute nacionalne manjine upisalo u poseban manjinski birački spisak.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ovih dana razgovaraće sa predstavnicima svih nacionalnih saveta o upisu u posebne biračke spiskove Nacionalnih saveta.Čiplić je promotivnu kampanju započeo posetom Bunjevačkom nacionalnom savetu i Bunjevačkoj matici, gde je istakao da su svim nacionalnim zajednicima zagarantovana ista prava Ustavom.

Upis u manjinski birački spisak traje do 9.marta.Bunjevci su za sada sakupili 1500 potpisa i nadaju se da će do zadatog roka sakupiti još 6000 potpisa.Izbori za predstavnike nacionalnih saveta će se održati krajem maja, ili početkom juna.U izborima će učestvovati 19 Nacionalnih saveta i oni će biti održani u svih 167 opština u Srbiji na najmanje devet jezika i po dva izborna sistema.

Trenutno postoji 16 nacionalnih saveta, a formiraće ih i zajednice Albanaca, Aškalija, Čeha i Slovenaca koje će takođe učestvovati na izborima.Ministar za manjinska i ljudska prava je danas obišao i Nacionalni savet Hrvata,a sutra će Mađarski nacionalni savet.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1386
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.