Komentara: 0
Pregleda: 2002

Objavljen tender za prodaju Bratstva

03.06.2010. u 14:34h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotičko Bratstvo do kraja meseca bi moglo da dobije novog vlasnika. U Agenciji za privatizaciju navode da interesovanja za kupovinu ovog preduzeća ima, da su u pitanju proizvođači vagona i &scaron;inskih vozila i da im je Bratstvo - &bdquo;interesatno". Sindikalci očekuju da privatizacija uspe, te da se uposli jo&scaron; veći broj radnika u ovom preduzeću za proizvodnju i remont &scaron;inskih vozila i vagona.</p>
Objavljen tender za prodaju Bratstva

Agencija za privatizaciju uputila je javni poziv za učešće na javnom tenderu za prodaju subotičkog Bratstva. Minimalna cena preduzeća je 5 miliona i 400 hiljada evra. Zainteresovani kupci su u obavezi da se u narednih 5 godina bave istom delatnošću, kao i da zadrži najmanje 3 godine sve radnike koji ne budu predmet socijalnog programa. Budući kupac biće u obavezi da u preduzeće investira 3 miliona evra u periodu od 5 godina. Zainteresovani za kupovinu Bratstva mora da ispuni i uslov da se bavi proizvodnjom šinskih vozila, vagona i podvozja za vagone u poslednjih pet godina, te da je u prošloj godini ostvario prihod od najmanje 15 miliona evra. Tenderska dokumentacija će zainteresovanim kupcima biti dostupna od sutra, a rok za njen otkup je 21. jun. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 30. jun.

Subotičko Bratstvo došlo je u žižu interesovanja javnosti sredinom februara prošle godine kada su radnici, nezadovoljni višemesečnim kašnjenjem zarada i propalim pregovorima sa slovačkom Tatravagonkom, obustavili rad, a par meseci kasnije neki radnici su počeli i štrajk glađu. Na ubeđivanje gradonačelnika, ovaj vid štrajka je obustavljen i otpočeli su intezivni razgovori gradonačelnika, sindikata, pokrajinskog sekretarijata za rad, ministarstva ekonomije i većinskog vlasnika što je krajem jula prošle godine dovelo do „podržavljenja" Bratstva i okončanja štrajka. Radnici su se vratili na posao, a u dva navrata je obezbeđen višemilionski posao remonta vagona za potrebe Železnice Srbije.

Po podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, Republika Srbija vlasnik je 51% akcija. Ove akcije u posed države preneo je Vladimir Delić, vlasnik preduzeća Vladel koje u posedu ima još uvek 26,9% akcija, pod uslovom da se i njegove akcije prodaju u paketu sa državnim. U javnom pozivu za prodaju Bratstva ova stavka nije navedena.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2002
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.