Komentara: 3
Pregleda: 2682

Obnavljanje Rokinog salaša zahvaljujući prekograničnom projektu Srbije i Mađarske

10.06.2022. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Nizom predavanja o značaju etno kuća, rezervata prirode, kao i o značaju očuvanja tradicije, započeo je prekogranični projekat između Srbije i Mađarske pod nazivom "Mladi prate tradiciju -Youthtraditions". Između ostalog, u okviru projekta biće obnovljen Rokin salaš na Ludaškom jezeru.
Obnavljanje Rokinog salaša zahvaljujući prekograničnom projektu Srbije i Mađarske

Fokus je na mladima, odnosno na njihovoj ulozi i značaju u očuvanju tradicije i kulturne baštine, objašnjava Ištvan Hulo, predsednik Udruženja "Etnolife" koje je i nosilac projekta.

- Partner na ovom projektu nam je Omladinska organizacija "Del Alfreda" iz Bordanja. Za godinu i po dana, koliko će trajati realizacija projekta, biće renovinan Rokin salaš kod nas, kao i jedan salaš za održavanje izložbi u Mađarskoj. Takođe, u okviru projekta će biti održan jedan omladinski festival, a sve sa ciljem da podržimo mlade u aktivnostima koje imaju za cilj očuvanje tradicije i kulture ovog regiona.

Obnavljanje Rokinog salaša zahvaljujući prekograničnom projektu Srbije i MađarskeNa otvarajućoj konferenciji, koja je održana u prostorijama Saveza strukovnih društava i udruženja, održano je predavanje pod nazivom "Uloga etno kuća u zajednicama".

- Govorila sam o značaju etno i seoskih kuća u kojima se čuva nameštaj koji se nekada koristio u domaćinstvima. Takve kuće jasno oslikavaju nekadašnji život seljaka, a one danas služe za održavanje izložbi i organizovanje kulturnih događaja koji imaju za cilj očuvanje tradcije. Na predavanju je predstavljena etno kuća u Bačkoj Topoli, koja ima status spomenika kulture i očuvana je u originalnom stanjuTakođe, bilo je reči i o etno kući u Doroslovu, zbirci u Kupusini i Rokinom salašu kod nas - navodi dr Leda Šiling, etnolog.

O značaju očuvanja Specijalnog rezervata prirode Ludaško jezero govorio je Tamaš Vinko, inženjer zaštite životne sredine.

Obnavljanje Rokinog salaša zahvaljujući prekograničnom projektu Srbije i Mađarske- Ovaj rezervat moramo posmatrati kao nasleđe, odnosno prirodno blago. Njegovo očuvanje nije samo zadatak za nadležne, već i za sve korisnike ovog područja. Zato sam predstavio mladima koje to prirodne vrednosti poseduje ovaj rezervat, te koji su to izazovi sa kojima se suočavamo u njegovom očuvanju. Nadam se da će nam se što više mladih priključiti u aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu Specijalnog rezervata Ludaško jezero - zaključio je Vinko. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2682
Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.