Komentara: 19
Pregleda: 8402

Oborena dva crna kovid rekorda - najveći broj pregleda i najveći broj pozitivnih pacijenata u danu

01.02.2022. u 12:06h
Izvor: Subotica.com
U Kovid ambulanti Doma zdravlja lekari su, juče, pregledali 500 pacijenata, što je naveći broj pregleda u jednom danu, od toga je pozitivnih 230 pacijenata, što je rekord po broju zaraženih na dnevnom nivou od početka pandemije.
Oborena dva crna kovid rekorda - najveći broj pregleda i najveći broj pozitivnih pacijenata u danu

Protekle nedelje prosečan broj pregleda na dnevnom nivou bio je 420, od toga prosečno 190 pacijenata je bilo pozitivno, a dnevno je testirano oko 300 osoba. 

- I to su velike brojke, ali nama iz nedelje u nedelju raste broj pregleda, pa samim tim i broj pozitivnih pacijenata. Tako da smo povećali broj timova i trenutno u Kovid ambulanti radi 14 timova- kaže dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja.

Oborena dva crna kovid rekorda - najveći broj pregleda i najveći broj pozitivnih pacijenata u danuIako omikron uglavnom daje blaže kliničke slike, lekari upozoravaju da ni ovaj soj nije bezazlen.

- Kako vreme prolazi dešava se da kod starijih i pacijenata srednje životne dobi sa hroničnim oboljenjima dođe do pogoršanja kliničke slike, te da je potrebna i hospitalizacija. U praksi se susrećemo i sa situacijama da se stariji pacijenti ne jave na vreme, već tek kada dođe do velikih promena na plućima. Zato apelujem na sve građane koji primete kovid tegobe da se testiraju - kaže dr Vrana.

Oborena dva crna kovid rekorda - najveći broj pregleda i najveći broj pozitivnih pacijenata u danuU Kovid ambulanti su dostupna i dva antivirusna leka koje dobijaju pacijenti sa hroničnim bolestima, stariji sugrađani ili mlađi kod kojih se očekuje teža klinička slika, objašnjavaju iz Doma zdravlja.

Na bolničkom lečenju trenutno je 59 pacijenata, od toga 6 pacijenata na respiratoru. 

- Najveći procenat pacijenata je između 60 i 80 godina starosti, uglavnom sa pridruženim bolestima. Najmlađi pacijent je 1981., a najstariji 1931. godište - kaže dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice.

Oborena dva crna kovid rekorda - najveći broj pregleda i najveći broj pozitivnih pacijenata u danuU Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice u protekla 24 sata obavljeno je 94 pregleda, a 6 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju.

Trenutno je u našem gradu 2.343 aktivno obolelih od virusa kovid-19.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 8402
Povezane teme

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

respiratorna ambulanta

dr elizabeta vrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.