Komentara: 0
Pregleda: 4360

Obrazovanje Roma

18.12.2009. u 20:18h
Izvor: RTV Yueco
Obrazovanje Roma

Promotivna tribina za učenike i roditelje Rome na temu motivacije za obrazovanje održana je sinoć u Osnovnoj školi "Djuro Salaj". Tribinu je realizovala neformalna grupa srednjoškolaca Roma "Aktivni srednoškolci Subotice" uz pomoć Sekreterijata za obrazovanje Autonomne pokrajine Vojvodine, Edukativnog centra Roma i Udruženja romskih studenata.

Erdža Bunjaku je vrlodobar učenik 2. razreda Politehničke škole. Po njegovom mišljenju, obrazovanje u velikoj meri utiče na kvalitet života pa se zato kako kaže, odlučio da upiše i 4. stepen srednje škole.

Program pomoći srednjoškolcima Romima odvija se pored Subotice, u Žablju i Rumi. Srednjoškolci Romi Subotice prepoznali su kao najveći problem osipanje učenika do osmog razreda a posebno na prelazu između osnovne i srednje škole. Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje na teritoriji Vojvodine svaki 3. Rom koji završi 8. razred ide na dalje školovanje.

Najviše đaka Roma u Subotici pohađa upravo Osnovnu školu «Đuro Salaj». U prvi razred je upisano 27 učenika dok je u osmom razredu svega 9 učenika. Aktivnosti na polju edukacije Roma odvijaju se uz podršku Evropske Komisije i Care International-a.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4360
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.