Komentara: 4
Pregleda: 4264

„Od mladeža do melanoma“ – put kojim se sve češće ide

01.07.2024. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Kako izgleda put od mladeža do melanoma, kratak ali opasan i pun prepreka i izazova, u našoj zemlji, nažalost, sazna oko 700 ljudi godišnje. Među njima je i Savo Pilipović koji je tim putem koračao 2012. godine, a zahvaljujući medicini, samodisciplini, promeni svakodnevnih navika i ponajviše veri, tu stazu je pregazio i sada, više od decenije, ide potpuno drugim životnim pravcem.
„Od mladeža do melanoma“ – put kojim se sve češće ide

U želji da pomogne ljudima koji se susreću sa ovom bolešću pre desetak godina osnovao je Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, koje brojnim aktivnostima ukazuje na značaj prevencije, samopregleda i pregleda mladeža i promena na koži, štetnosti sunčanja... Međutim, svojim iskustvom je velika podrška onima koji su dobili dijagnozu, koji su uplašeni i ne znaju kome i kako da se obrate.

 - Upravo to je i bila moja želja kada sam osnivao udruženje, da mi, kojima je dijagnostifikovan melanom popričamo, jer se mi ipak najbolje razumemo. Sa druge strane, želimo i onima koji su zdravi da ukažemo na faktore rizika, poput sunčanja i solarijuma, da ih podstaknemo da kontrolišu svoje telo i kožu i reaguju na promene – jasan je Savo Pilipović, koji sa udruženjem upravo završava dvomesečnu kampanju sa ciljem prevencije melanoma.

„Od mladeža do melanoma“ – put kojim se sve češće ideNjegova borba sa melanomom počela je na proleće 2012. godine, sa nepunih 41 godinom.

 – Tokom bombardovanja 1999. godine, od melanoma, na rukama mi je preminuo brat od tetke. Kako sam svetle puti i imam dosta mladeža, počeo sam da ih kontrolišem. Skinuo sam desetak mladeža i svi su bili u redu. Međutim, jedan na glavi me je svrbeo, pa sam i njega skinuo, bez sumnje u nešto. Međutim, posle sedam dana doktor me je nazvao i rekao da nalaz patologa nije dobar – počinje Savo svoju priču.

ŠTA JE MELANOM? Melanom je maligni tumor pigmentnih ćelija kože. Može da se pojaviti na svakom delu tela. U ranoj fazi, ćelije tumora se nalaze u najpovršnijim slojevima kože. Vremenom se šire ka dubljim slojevima, limfnim i krvnim sudovima, preko kojih se mogu proširiti do limfnih čvorova i unutrašnjih organa. Na prvi pogled, izgledaju kao mladeži, razlikuju se po veličini i obliku, ali su obično u nekoj boji tako da mogu da se primete kao promena na koži. Važno ih je primetiti na vreme. Ukoliko je melanom pliće zahvatio slojeve kože, veća je verovatnoća izlečenja.

Šok, neverica, strah, bes, tuga smenjivali su se međusobno. Upućen je na lečenje na VMA kod vrsnih stručnjaka Milice Rajović i Lidije Kandolf, ali se, kako kaže, njegovo stanje narednih godinu i više kretalo od lošeg ga gorem.

 - Imao sam sedam metastaza na nekoliko unutrašnjih organa. Bio je metastatski melanom u četvrtoj fazi u kojoj leka nije bilo. Davali su mi nekoliko meseci života. Sećam se, sa sinom sam otišao da gledam Dejvis kup i dok je u mraku svirala himna, plakao sam kao kiša. Tada sam se oprostio od sina – dalje će Savo sećajući se teških momenata koji su mu promenili život – Planirao sam i da odem na Nou Kamp, da gledam Barselonu, kad ću već umreti da ispunim sebi želju. Međutim, doktorka je rekla da postoji terapija u Nemačkoj, u Tibingen, gde se rade kliničke studije koje mogu da me očiste od metastaza. Promenio sam plan i otišao u Nemačku. Dobio sam terapiju kojoj je trebalo nekoliko nedelja da vidljive i nevidljive metastaze očisti. Gledao sam kako metastaze nestaju i to je bio neverovatan osećaj. Posle godinu dana, one su se vratile, ali sam znao da ima leka, primio sam terapiju i od druge polovine 2015. godine ja sam zdrav.

Tih teških dana, rodio se jedan novi Savo, koji je advokatsku kancelariju i sudnicu zamenio crkvom i svežim vazduhom.

 - Za pojavu melanoma „najzaslužniji“ su sunčanje i solarijum. Niti sam se sunčao, niti išao u solarijum, ali sam se jako nervirao, vodio stresan život, bio okrenut materijalnim stvarima. Melanom me je okrenuo Gospodu i veri i sad mogu da kažem hvala mu na tome – poručuje naš sagovornik – Kroz veru dobijate nadu, a nada je nešto što je u tim trenucima pacijentima najpotrebnije. Da ne pokleknu, da se ne uplaše i parališu zbog straha... Strah je normalan, ali ne sme da nadvlada čoveka. Moj život se promenio iz korena. Od načina ishrane, svakodnevnih navika, odnosa prema poslu, do odnosa prema veri i drugim ljudima.

„Od mladeža do melanoma“ – put kojim se sve češće ide

Ljude koji mu se javljaju upućuje na dostupne terapije i uvek savetuje da se za pomoć obrate što ranije, dok su još na početku dijagnoze. Ali ono na šta uvek ukazuje je da izlečenje u najvećoj meri zavisi od samog čoveka.

 - Jednostavno čovek mora da nađe unutrašnji mir bilo u crkvi ili kod psihoterapeuta, zaboravi pušenje i alkohol, da se što zdravije hrani, šeta, provodi vreme sa ljudima koji ga ispunjavaju... Mora da se okrene bogastvu, ali ne materijalnom, nego onom što je u korenu te reči a to je Bog, koji je ljubav. Time treba da ispunimo dušu. To su veliki faktori u izlečenju, uz naravno imunoterapije i braf terapije koje su sada dostupne – poručuje Savo Pilipović.

Sajt udruženja možete posetiti na adresi: upoom.rs 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 4 časova
Komentara: 4
Pregleda: 4264
Povezane teme

melanom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.