Komentara: 1
Pregleda: 1689

Od naredne godine svaka zgrada će imati energetski pasoš

10.08.2010. u 23:28h
Izvor: RTV Yueco
Od naredne godine svaka zgrada će imati energetski pasoš

Od sledeće godine, svaka zgrada u Subotici, kao i one koje treba da se tek izgrade moraće da imaju energetski pasoš. Dokument će da sadrži podatke koliko svaka zgrada energije troši, a koliko štedi i vlasnici neće moći da vrše promet nekretnina ukoliko ne budu imali energetski pasoš.

U Ministrarstvu životne sredine i prostornog planiranja kažu da je u pripremi pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti".

Subotičani nisu upoznati sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji,koje se odnose se na energetsku efiskasnost. Smatraju da država treba da im da neke subvencije kako bi ispostovali standarde „energetskog pasoša“.

Načelnica Odeljenja za građenje Jasminka Pavlović kaže da će energetski pasoš sadržavati podatke o tome koliko zgrada troši energije, koliko štedi, kao i informacije o karakteristikama objekta, lokaciji, troškovima grejanja. Pavlovićeva je rekla da se, za sada, ne zna da li će ta oblast biti uređena jednim ili sa više takvih dokumenata, ali se zna da će pasoše moći da izdaju samo preduzeća koja imaju odgovarajući sertifikat, odnosno licencu Ministarstva životne sredine, kako je propisano Zakonom o planiranju i izgradnji. U Ministarstvu kažu da se očekuje da u septembru bude doneta uredba kojom će biti predviđeno da se svaka adaptacija i izgradnja objekata radi pomoću materijala kojima će se omogućiti što bolja izolacija.

Građanima će se subvencijama olakšati da dođu do takvih materijala, kako bi na kraju mogli da smanje potrošnju energije za zagrevanje prostorija. Za izolaciju jedne kuće od 100 kvadratnih metara materijalima domaće proizvodnje potrebno oko 2.500 evra.U Srbiji je između 300.000 i 400.000 kuća u energetski neefikasno, jer nemaju izolaciju zidova.


* * *

Šta sve sadrži
- Izdavaće ga preduzeća koja imaju zaposlene koje je licencirala Inženjerska komora Srbije
- sadržaće informacije o karakteristikama objekta, lokaciji, uštedi energije, gubicima, mogućim uštedama, troškovima grejanja, hlađenja
- vlasnici stanova će imati tačnu evidenciju koliko energije troše i koliko mogu da uštede na godišnjem ili mesečnom nivou
- bez pasoša neće moći da se dobije dozvola za sanaciju, adaptaciju ili rekonstrukciju objekta
- energetski pasoš biće neophodan za promet nepokretnosti
- u zavisnosti od kategorije energetskog pasoša (od A do G), povećavaće se vrednost nekretnine na tržištu

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1689
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.