Komentara: 7
Pregleda: 2918

Od oktobra privremeno ograničena kamatna stopa na stambene kredite

12.09.2023. u 12:54h
Izvor: Subotica.com
Narodna banka Srbije je na jučerašnjoj sednici donela Odluku o privremenim merama za banke kojom se za određenu kategoriju korisnika stambenih kredita ograničava kamatna stopa, na period od 15 meseci. Od oktobra ove godine pa do kraja naredne godine ne može biti viša od 4,08%.
Od oktobra privremeno ograničena kamatna stopa na stambene kredite

Ova Odluka odnosi se na stambene kredite fizičkim licima, a NBS je njome ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prenosi 200 hiljada evra. Ovoj kategoriji dužnika je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke.Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08%.

 - Prosečna ponderisana kamatna stopa, govorim o julskim podacima, iznosila je 6,28 procenata na nivou bankarskog sektora, za sve kredite odobrene pre 31. jula biće umanjenje na 4,08 procenata. Konkretno, ova mera za korisnike stambenog kredita, a u zavisnosti od trenutka kada su uzimali kredit, pa do preostalog roka dospeća rate uticaće na smanjenje rate od 10 pa i više od 25 posto -  objasnio je za RTS direktor Sektora za kontrolu NBS Darko Stamenković.

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate. Navedeno znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako  su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora.

Kamatna stopa ograničena je samo u smislu njenog daljeg rasta dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da izvrše usklađivanje iznosa rate.

Kada su u pitanju stambeni krediti koji se odobravaju nakon stupanja na snagu Odluke u periodu njene primene, kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon toga perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorm o tom kreditu, dok kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 5 dana
Komentara: 7
Pregleda: 2918
Povezane teme

narodna banka srbije

kamatna stopa

kamata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.