Komentara: 17
Pregleda: 3999
Video
Foto

Оdata počast Jovanu Dimitrijeviću, prvom srpskom gradonačelniku Subotice

15.05.2024. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Na dan kada se sećamo Majske skupštine, održane 15. maja 1848.godine u Sremskim Karlovcima, Subotičani ne zaboravljaju jednog od njenih učesnika – advokata Jovana Dimitrijevića (1815 - 1898), prvog Srbina gradonačelnika Subotice. Istaknutom pregaocu svoga doba i ponosu svog roda odata je počast kraj njegove večne kuće na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, koja je obnovljena, zahvaljujući Gradu Subotici a na inicijativu Udruženja Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“.
Оdata počast Jovanu Dimitrijeviću, prvom srpskom gradonačelniku Subotice

Jovan Dimitrijević bio je sin prvog aleksandrovačkog paroha Ilije. Na mesto gradonačelnika došao je 1849. godine, po okončanju teških borbi i konačnog sloma pobune Budimpešte protiv Beča u Habzburškoj monarhiji. Tokom svog dugog života bavio se uglavnom advokaturom, a 1862. je bio jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske čitaonice, najvažnije kulturne i identitetske organizacije subotičkih Srba. Svoj uticaj i uspeh u gradu pokazao je i kada je 1881. podigao raskošnu palatu na adresi Korzo 6, koja danas predstavlja arhitetonsko blago našeg grada.

Оdata počast Jovanu Dimitrijeviću, prvom srpskom gradonačelniku Subotice

- Na dan slavne Majske skupštine sabrali smo se oko grobnog mesta jednog od njenih učesnika, advokata Jovana Dimitrijeića, koji je uz Svetozara Milutinovića bio predstavnik Subotice na ovom istorijskom događaju, na kom je doneta odluka o osnivanju Srpske Vojvodine. Sećamo se onog koji je posle teške borbe srpskog naroda na ovim prostorima za odbranu svoje vere, identiteta i slobode, dobio priliku da u avgustu 1849. postane prvi Srbin koji je obavljao dužnost gradonačelnika Subotice – podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Političke okolnosti su odredile da njegova služba traje tek nekoliko meseci, ali simbolički značaj njegovog imenovanja bio je značajan za sve buduće znamenite gradske delatnike koje je srpski narod iznjedrio u našem gradu. Ne odajemo počast samo jednom čoveku koji je služio Subotici, već vrednujemo lični i porodični doprinos srpskom identitetu i kulturi, jer bez njih Subotica ne bi bila mesto susreta i slobodnog razvoja različitih nacionalnih kultura. Nažalost, nikada do sada nije mu odata počast od zvaničnog Grada. Na slavni dan ispravljamo veliku nepravdu.

Nakon funkcije gradonačelnika obavljao je i druge važne dužnosti u gradskoj vlasti, kao i njegov sin Bogdan, koji je bio član Gradskog senata ali i potpredsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine. Supruga Milica bila je više od 20 godina predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja.

Оdata počast Jovanu Dimitrijeviću, prvom srpskom gradonačelniku Subotice

- Pošto se porodica Dimitrijević nažalost ugasila, nema potomaka, njihova grobnica bila je u lošem stanju, ali je na inicijativu Udruženja "Arsenije Čarnojević" i uz pomoć JKP "Pogrebno" i JKP „Čistoća i zelenilo“, obnovljena i uređena, onako kako odgovara važnom istorijskom statusu Jovana Dimitrijevića – ističe Sava Stambolić, član udruženja „Arsenije Čarnojević“, koje neguje i od zaborava čuva važne ličnost i fragmente zavičajne istorije, koji su decenijama bili skrajnuti.

Izvor: Subotica.com
Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda Pomen i odavanje počasti Jovanu Dimitrijeviću - prvom gradonačelniku Subotice iz redova srpskog naroda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 18 časova
Komentara: 17
Pregleda: 3999
Povezane teme

sava stambolić

stevan bakić

udruženje srba subotice arsenije čarnojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.