Komentara: 27
Pregleda: 9774

Odgovor na vest "Prekinut rad lekara iz Mađarske"

29.11.2012. u 18:12h
Odgovor na tekst objavljen 28.11.2012. godine pod naslovom ”Do srca samo uz dozvolu” i “Subotica: Prekinut rad lekara iz Mađarske”.
Odgovor na vest "Prekinut rad lekara iz Mađarske"

Svakodnevno objavljujući informacije od značaja vezane za grad Suboticu sinoć smo preneli tekst iz dnevnika "Večernje novosti" pod nazivom "Prekinut rad lekara iz Mađarske" u kojem je pomenuta dnevna novina iznela sadržajno određene kvalifikacije vezane za rad privatne ordinacije "PreventMed".

Današnjim saopštenjem za medije obratila se pomenuta ordinacija i opovrgla pisanja dnevnih novina "Večernji list" i kao meru odbrane navela je i podnošenje određenih sudskih postupaka.

Saopštenje privatne ordinacije "PreventMed" prenosimo u celosti.

U samom naslovu pomenutog članka stoji jedna neistina, naime pomenutog dana u Sremskoj Kamenici preventivne preglede nisu radili nikakvi lekari iz Mađarske već je preglede radila naša doktorka sa svojom asistentkinjom, obe državlaljani Srbije i saradnice su ordinacije PreventMed u Subotici.

Pre dolaska naših lekarskih ekipa u bilo koje mesto, građanima koji se informišu putem telefona, obavezno i striktno se naglašava o kakvom je pregledu reč kao i to da preglede radi privatna ordinacija i da se oni naplaćuju.

Aparat arteriograf je jedan od najsavremenijih aparata koji se koriste za pregled svojstava arterijskih krvnih sudova. Ovaj medicinski aparat služi za neinvazivno merenje arterijskih funkcija: krutosti arterija, perifernog otpora i centralnog aortnog pritiska. Prema važećim preporukama Evropskog udruženja za hipertenziju i Evropskog udruženja kardiologa, povećana krutost arterija je pouzdan i nezavistan prediktor kardiovaskularnog mortaliteta i morbiditeta. Pacijent koji ima povećan stepen krutosti arterijskog zida, spada u grupu sa visokim- veoma visokim rizikom. Merenjem pomenutog parametra, može se u najranijoj fazi ustanoviti stepen prisutnosti arterioskleroze što nam omogućava da preduzmemo konkretne mere kako bismo predupredili ili odložili nastanak kardiovaskularnih događaja (infarkt, moždani udar).

Kao još jedna u nizu neistina koje su iznete u pomenutom članku jeste konstatacija da aparat arteriograf ima dozvolu za stavljanje u promet od agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije tek od marta ove godine. Istina je da arteriograf poseduje dozvolu od ALIMS još od 06.03.2009. godine. 
Tvrdnja vaše novinarke da se arteriografski pregledi mogu uraditi kod interniste u svakom domu zdravlja jeste najgrublja obmana to jest LAŽ. Od državnih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, arteriograf poseduje samo Centar za hipertenziju Kliničkog centra Srbije. NI JEDAN dom zdravlja u R. Srbiji NEMA arteriograf! Bilo bi zaista optimalno da domovi zdravlja poseduju i koriste ovaj aparat, jer se u slučaju dijagnoze bolesti na primarnom nivou zdravstvene zaštite može na vreme reagovati i može se pristupiti lečenju, ne čekajući da se desi infarkt. ICC- Dr Pohl d.o.o. sprovodi aktivnosti koje su usmerene na promociju ove dijagnostičke procedure i vrši edukaciju lekara kako bi se njegovom primenom u svakodnevnoj praksi moglo efikasno nastupiti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti u Srbiji.

ICC- Dr Pohl d.o.o. je uložio 400.000 evra u to da Arteriograf bude priznat u Srbiji, da se stvore uslovi i obezbedi infrastruktura koja bi omogućila da se pregledi urade u svakom mestu, da se na stručnim skupovima predstavi i promoviše stručnoj javnosti.

Činjenica je da zdravi ljudi tj. oni koji nemaju nikakvih tegoba, nisu spremni da putuju u udaljena mesta da bi se pregledali kod lekara. Spremni su da se masovno odazovu na preventivne preglede samo u slučaju da postoju mogućnost dag a urade u svojoj blizini, u svom mestu stanovanja. Ono zbog čega je zdravstvena inspakcija bila na terenu pomenutog datuma u Sremskoj Kamenici jeste činjenica da zakonska regulativa u Srbiji ne reguliše na jasan način kako i pod kojim uslovima se mogu obavljati preventivni skrining pregledi na terenu. Smatramo sramotnim to da u situaciji kada svaki drugi građanin Srbije umire usled kardiovaskularnih bolesti, inspekcija goni one koji čine konkretne korake u cilju prevencije bolesti srca i krvnih sudova! Smatramo SRAMOTNIM to da inspektori ministarstva zdravlja oteraju sa lica mesta građane koji su se odlučili da u cilju očuvanja svog zdravlja dođu na preventivni pregled. U Evropi i u svakoj slobodnoj zemlji, građani imaju pravo da kupe razne proizvode, letovanje, automobil pa i lekarski pregled!

Skrenuo bih pažnju inspektorima i novinarima da ne koče, već da pomažu promociju preventivnih pregleda!  Skrećem pažnju građanima da poslušaju stručnjake i da se odazovu na preventivne preglede, jer u borbi protiv infarkta imaju dve mogućnosti: ili će sačekati da se desi ili će se boriti protiv njega!  Jedina mogućnost za bezbolnu prevenciju i u Srbiji je arteriograf. Pregled za prevenciju infarkta možemo da uradimo na čitavoj teritoriji države. Ako vas nismo obavestili da dolazimo u vaše mesto, zovite nas i zakažite termin. 

Protiv novinarke i odgovornog lica u novinama koje su objavile uvrede, klevete i laži na naš račun, pokrenućemo odgovarajući sudski postupak.

Dr Tibor Pohl
vođa međunarodnog lekarskog tima

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 9774

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.