Komentara: 10
Pregleda: 2004
Foto

Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćaju

30.11.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćaju

U poslednjih pet godina u Subotici je poginulo 40 osoba, dok je oko 1600 povređeno. U Srbiji se svakoga dana desi se oko 100 saobraćajnih nezgoda, gde bude oko 50 lica povređeno i to 10 teže, a na svaka tri dana na drumovima širom zemlje ugase se dva života.

Zbog svih ovih poražavajućih brojki i teških posledica, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovala je karavan pod sloganom „Bezbednost počinje sa tobom”, čiji je cilj edukacija i povećanje bezbednosti u saobraćaju.

Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćaju

 - Ovo je prilika sa ukažemo koliko je važno da poštujemo sve propise u saobraćaju. Saobraćajne nezgode se ne dešavaju zbog nedostatka znanja učesnika u saobraćaju, već isključivo zbog namernog kršenja posznatih propisa i pravila koje dovode do ovakvih posledica – predočava Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja - Želimo da mladim ljudima i svim ostalim učesnicima u saobraćaju skrenemo pažnju da se saobraćajne nezgode ne dešavaju tamo negde, nego da su svakodnevica i da su posledice na neki način kao ove što možemo videti kroz performans. Isto tako je i prilika da se sve institucije na državnom, gradskom nivou zapitaju da li smo sve učinili da sprečimo ovakve posledice.

Po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu, slogan “Bezbednost počinje sa tobom” je jedna od najadekvatnijih rečenica koje oslikavaju učešće u saobraćaju.

- Nijedan rekonstruisan put, uređena horizontalna i vertikalna signalizacija, nijedan propis i pravilo ne može pomoći ukoliko mi nemamo svest o poštovanju tih pravila. Podizanje nivoa svesti je važan zadatak ABS i lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, kao i Saobraćajne policije sa kojom imamo sjajnu saradnju – poručio je Samardžić.

Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćajuUpravo edukacija je jedan od glavnih zadataka lokalnog Saveta za bezbedost saobraćaja.

 - Građani nam donose predloge za povećanje bezbednosti saobraćaja i mi smo ponosni na to. Međutim, ožemo mi da uredimo i zonu škole i napravimo odličan, bezbedan put, a ukoliko se ne ponašamo u skladu sa pravilima saobraćaja, te se ponašamo protivno njima, tada ceo sistem bezbednosti, sve ovo što radimo, unapređenje infrastrukture, akcije, nemaju smisla. Zbog toga je ovaj slogan  „Bezbednost počinje sa tobom”, prava poruka - ističe Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice – Saobraćaj je interakcija velikog broja ljudi i ne znači da ako je neko pogrešio, to mora da se plati najskupljom cenom, životom ili teškom telesnom povredom.

Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćajuPosetioci su mogli da se upoznaju sa kampanjama Agencije za bezbednost saobraćaja i svim važnim pitanjima u vezi sa bezbednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, da se informišu o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u vožnji, vožnje pod dejstvom alkohola, prekoračenja brzine…

Održan karavan “Bezbednost počinje sa tobom” u cilju edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćaju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 2004
Povezane teme

saobraćaj

bezbednost u saobraćaju

srđan samardžić

petar pantelinac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.