Komentara: 42
Pregleda: 17905

Održan protest subotičkih špeditera

09.01.2014. u 11:20h > 15:44
Izvor: Subotica.com
Na današnjem protestnom skupu, jedan deo subotičkih špeditera ponovo je izrazio svoje nezadovoljstvo upotrebom novih kataloga, za koje kažu da nisu u skladu sa realnim procenama carinjenja vozila. Saopštenje Uprave carina očekuje se tokom dana.
Održan protest subotičkih špeditera

Nedaleko od zgrade carinarnice Subotica jutros je održan protest jednog dela subotičkih špeditera koji su izrazili nezadovoljstvo zbog kako kažu pokušaja Uprave carine da suspenduje strane kataloge u postupku carinjenja polovnih vozila i da uvedu u primenu katalog AMSS koji ne odražave realne vrednosti na tržištima zemalja iz kojih se ta vozila uvoze.

Subotički špediteri su još juče obustavili carinjenje, a današnji protest ispred carinarnice vide kao priliku da upoznaju širu javnost sa problemom, odnosno novinom koja je stupila na snagu od nove godine. VIše o ovome u povezanoj vesti.

Dejan Marjanović iz špedicije "Tufna" kaže da je katalog AMSS namenjen za domaće tržište, odnosno da se primenjuje kod prenosa prava vlasništva, a da se oni bave uvozom vozila sa inostranih tržišta, pa bi stoga osnova trebala da bude ona cena koja je stvarno plaćena u inostranstvu.

On je objasnio da se prilikom uvoza vozila plaća porez na dodatu vrednosti (PDV), a za njegov obračun se kao osnovica sada uzima katalog AMS S, koji je po njegovom mišljenju - nerealan.

"U tom katalogu je cena novog vozila veća nego u salonima", smatra Marjanović.

On je potvrdio da su špediteri obustavili carinjenje, jer će po tom katalogu dažbine biti "u najmanju ruku" udvostručene, i da će tako biti sve dok se ne stopira primena ovog kataloga, ili ne pronađe kompromis, što bi mogao da bude katalog koji se primenjuje u Nemačkoj.

"Spominjalo se da se smanjuju carinske stope, a dažbine su veće. Kad govorimo o carinskim stopama govorimo o procentima, a kada govorimo o dažbinama govorimo o konkretnim novcima. Više dinara treba da se plati nego što je do sada bilo, a carine nema", rekao je Marjanović.

Iako je jedan deo špeditera preko svojih špedicija od juče u štrajku, iz Uprave carine nezvanično saznajemo da se ovom protestu nisu pridružili svi špediteri, odnosno da svi subotički špediteri nemaju jedinstven stav, te da je proces carinjenja vozila nastavljen i u novoj godini, odnosno i nakon štrajka jednog dela nezadovoljih špeditera.

Takođe, nezvanično, iz istog izvora saznajemo da je ovo izolovan slučaj protest, te da u drugim gradovima, pa ni u samoj centrali u Beogradu nisu organizovani protesti.

14:44 - saopštenje

Saopštenje Uprave carina povodom protesta subotičkih špeditera

Uprava carina Republike Srbije sprovela je sveobuhvatnu analizu rada službe kojom je ustanovljeno da se praksa prilikom carinjenja vozila razlikuje od carinarnice do carinarnice u zavisnosti od izvora informacija koji se koristi kao reper za proveru vrednosti vozila. Da bi se ova pojava sprečila, a uslovi za carinjenje bili jednaki za sve, Uprava carina je donela odluku da se ubuduće koriste isključivo podaci iz raspoloživog domaćeg kataloga, a to je katalog Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Napominjemo pritom da je Uprava carina u želji da uvede više reda u postupak carinjenja vozila koristila mogućnost propisanu Carinskim zakonom, a što je u skladu i sa odredbama Opšteg Sporazuma o carinama i trgovini (GATT), i sa preporukom Svetske carinske organizacije da se prednost da kataloškim podacima na domaćem tržištu zemlje uvoznice.

Pre nego što je doneta odluka o primeni kataloga AMSS, Uprava carina je konsultovala vodeće uvoznike i špeditere koji su potvrdili da im uvođenje ujednačene prakse odgovara.

Teza da su vrednosti prikazane u tom katalogu nepovoljne po kupce nije tačna, jer je uopštena. Upoređivanjem dosadašnjih izvora i kataloga AMSS vidi se da postoje i slučajevi da je vrednost nekih modela viša, ali istovremeno je kod nekih drugih - niža.

Činjenica je takođe da pomenuti katalog AMSS koriste i druge državne institucije poput Poreske uprave i osiguravajućih društava, jer je to jedini raspoloživi kataloški izvor informacija o vrednosti vozila na domaćem tržištu.

Dakle, nema govora o bilo kakvoj obmani, naprotiv, obmane će na ovaj način biti onemogućene. Faktura, odnosno prijavljena vrednost će i dalje biti osnovni izvor informacija o vrednosti vozila, ali ako ta vrednost pobuđuje sumnju carinskih službenika, jer ne deluje realno, njihovo je pravo i zakonska obaveza da je prekontrolišu i eventualno ospore.

Uprava carina obaveštava pritom javnost da će ujednačavanje prakse carinarnica biti u najskorijem periodu sprovedeno i u postupcima carinjenja ostalih roba, a ne samo vozila. Na taj način, carinska služba maksimalno će smanjiti prostor za zloupotrebe i malverzacije.

Izvor: Subotica.com
Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera Protest subotičkih špeditera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 42
Pregleda: 17905

Povezana vest

Povezane teme

uprava carina

špedicija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.