Komentara: 2
Pregleda: 1617
Video
Foto

Održan skup o potencijalima saradnje civilnog sektora i poslovnog sveta u oblasti zelene ekonomije

27.06.2024. u 09:53h
Izvor: Subotica.com
Regionalni Arhus centar juče je bio domaćin okruglog stola koji se bavio promocijom zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom kroz održiva rešenja, zelene prakse i IT alate koji imaju za cilj ublažavanje uticaja klimatskih promena u Srbiji.
Održan skup o potencijalima saradnje civilnog sektora i poslovnog sveta u oblasti zelene ekonomije

Na skupu je predstavljena publikacija Darije Šajin iz novosadskog Arhus centra, u kojoj je analizirala dokumenta koja se odnose na unapređenje zelene ekonomije i lakši prolazak kroz zelenu tranziciju.

- Publikacija je nastala kao rezultat istraživanja poslovne zajednice, a bavila sam se i temama cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i organske proizvodnje, kao i značajem zelenog inovativnog znanja – ističe autorka. – Došli smo do zaključka da postoji velika potreba za saradnjom između civilnog sektora i poslovnog sektora baš na temu ove zelene ekonomije, partnerstvo je poželjno, posebno u oblasti društveno-odgovornog poslovanja.  Naime, naše kompanije, mala i srednja preduzeća ne mogu da ostvare ciljeve i da društveno-odgovorno posluju bez saradnje sa civilnim sektorom, zato preporučujem da se jačaju partnerstva radi pokretanja konkretnih klimatskih akcija.

Održan skup o potencijalima saradnje civilnog sektora i poslovnog sveta u oblasti zelene ekonomije

Da je potrebna bolja saradnja, ali i jača podrška države smatra organski proizvođač Sabolč Tružinski iz Bačke Topole.

- Organskom poljoprivredom počeli smo da se bavimo pre 20 godina i tada smo imali 200 podolskih goveda. Malo po malo, broj se smanjivao na 100, pa na 50 a sada imamo  svega 15 grla. Fokus proizvodnje poslednjih nekoliko godina su organska jaja koja je prodaju u maloprodajnim objektima – priča Tružinski. - Ako odete u neki trgovinski lanac, nema tamo naših domačih proizvoda, sve je uvezeno iz EU i smatram da to nije dobra praksa, trebalo bi da mi proizvođači imamo prioritet. U EU i drugim zemljama organski proizvođači imaju mnogo veće podsticaje nego kod nas, oni zato mogu da nas sa cenama stave u nezgodnu situaciju.

Održan skup o potencijalima saradnje civilnog sektora i poslovnog sveta u oblasti zelene ekonomijeOkrugli sto je organizovao Regionalni Arhus centar Subotica a skup je deo projekta "Jačanje uloge Arhus centara u mobilizaciji podrške za negovanje "Zelene poslovne kulture" kroz participativno donošenje odluka", koji se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji..

- Predstavili smo i niz primera kako se primenju zakoni o Arhuskoj konvenciji, a predavanja su se ticala i finansija, jer je ukinut „zeleni fond“ i preporuka je da se on ponovo vrati. Učesnici skupa su raznovrsni – od predstavnika ekoloških organizacija, poljoprivrednici, privrednici, pozvali smo i agenciju za mala i srednja preduzeća, s obzirom da je mala privreda veoma važna tu su i građani – dodaje Snježana Mitrović iz Regionalnog Arhus centra Subotica.

Održan skup o potencijalima saradnje civilnog sektora i poslovnog sveta u oblasti zelene ekonomije

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom Okrugli sto na temu promocije zelene ekonomske kulture među poslovnom zajednicom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1617
Povezane teme

arhus centar

zelena ekonomija

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.