Komentara: 55
Pregleda: 8549
Foto

Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migranti

28.06.2023. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migranti

Iako je migranata na ulicama Subotice vidno manje, šuma na obodu grada, na samoj granici sa Mađarskom i dalje vrvi od njih. Pucnjava je sve češća, policija reaguje i odvede migrante ali oni se vrlo brzo ponovo vraćaju. I tako u krug.

Zbog situacije koja je u proteklih godinu dana meštanima Makove sedmice postala nepodnošljiva, u prostorijama mesne zajednice sinoć je održan zbor građana na kome su imali priliku da svoja iskustva i mišljenja iznesu Bojanu Šoralovu, načelniku Severnobačkog upravnog okruga.

Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migranti

Kako se moglo čuti, građani se više ne osećaju sigurno, deca odavno ne smeju sama na ulice zbog grupa migranata sa jedne i taksista koji „lete“ putem sa druge strane.

- Šta da radim kada grupa migranata napadne, iskoči ispred mene na sred puta dok sam u kolima sa detetom? Ja dodam gas i projurim, ali šta će biti ako nekoga zgazim? Ja ću onda u zatvor a oni koji napadaju mene i moje dete na sred ulice idu slobodno – kaže jedna meštanka.

Postavljeni su punktovi policije, ali taksisti i migranti dolaze sporednim uličicama.

- Kada sam primetila grupu od 15 migranata, došla sam do policije i rekla, međutim, oni su mi rekli da nažalost ne smeju da se pomeraju sa punkta. Pozvali su drugu ekipu koja je otišla i naravno nije ih našla. Veliki problem su i pojedine naše komšije koje taksistima i migrantima javljaju gde je policija i provode ih letnjim putevima – dodaje druga stanovnica Makove sedmice. – Nedavno nas je zaustavio jedan taksista iz Sombora, pitao da li nam smetaju migranti. Kad smo rekli naravno, da ih vodi kod sebe kući, „pohvalio“ nam se da je 20 godina radio kao granični policajac i da zna svaki grm duž granice od Kelebije do Martonoša i gde treba da ih vodi. Da li je moguće da kada građani zovu policija dođe odmah ili što brže, a ne posle 45 minuta ili sat vremena?

Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migranti

Meštani tvrde da se migranti sve više približavaju njihovim kućama.

- Ranije su bili u šumi bliže granice a sada su sve bliže i bliže nama. Na samom početku šume su, tako da njihovu pucnjavu čujemo kao u svojim dvorištima – predočava jedan stanovnik, koji decenijama živi tu. – Odakle im toliko oružja, ko im donosi, kako to država može da dozvoli? Čista sreća je što niko od naših građana još nije stradao.

Revoltirani građani su i prošle godine hteli da uđu u šumu a to hoće i ovoga leta ukoliko se ne reši situacija.

- Prošle godine se nije toliko pucalo. Stajali smo na sred puta i zaustavljali svako vozilo.  Jedna taksistkinja ga umalo nije zgazila. Sada svašta nose u šumu, oružje, hranu... Decu ne puštamo napolje da se igraju, a ja otvoreno kažem, ukoliko neko od njih uđe u moje dvorište živ neće izaći – kategoričan je meštanin.

Odgovarajući na primedbe građana, Šoralov je predočio šta je do sada urađeno, da sistem radi svoj posao, ali da postoji još problema koji moraju da se reše.

Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migranti

- Prošlog leta smo imali 2.000  migranata u centru grada i još toliko u drugim delovima, to je bio prvi problem koji smo rešavali i sada ih nema ni blizu toliko. Prošle godine smo rešili prostor u Prihvatnom centru, gde je u jednom trenutku bilo 400 šatora, i sada je on uređen i spreman da primi migrante.  Očistili smo ilegalne kampove, kažnjavani su i i dalje se kontrlišu ugostiteljski objekti i ljudi koji su izdavali stan na dan i koji su pružali smeštaj migrantima. Mađarske vlasti svakodnevno vraćaju migrante kroz određene tranzitne kapije, do sada nismo znali ni kada će to biti ni koliko ljudi. Od pre tri nedelje sada to znamo i migrante odmah prevozimo u prihvatne centre na jugu Srbije. Veliki problem su nam taksisti i zato sam apelovao na inspekcijske službe, ovih dana će se doneti niz mera koje treba da stanu na put onima koji direktno dovoze migrante u šumu – poručio je okupljenim građanima Bojan Šoralov. – Policija radi svoj posao, postavljeni su punktovi, tražio sam od Ministarstva unutrašnjih poslova da ih bude još više, da se subotičkoj policiji pomogne logistički i operativno. Institucije rade svoj posao, ali ja nisam zadovoljan i inisistiraću na tome sve dok bude ijedne pronađene puške ili ispaljenog metka. Građane molim da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, ne ulaze u šumu, već da mi sva saznanja jave, dokumentovano da ih pošaljemo gde treba i da zajedno rešimo ovaj veliki problem svih nas.

Održan zbor građana Makove sedmice - tema bezbednost i migrantiNa kraju, dogovoreno je da ovi susreti budu redovni, dok bude bilo potrebe. Na mesečnom nivou biće održan sastanak sa građanima i rezimiraće se urađeno, analiziraće se aktuelna situacija i utvrditi mere koje treba da se pokrenu da bi se gađani osećali još sigurnije.

Iako je diskusija povremeno izlazila iz okvira paralamentarnog okvira, svi građani su dobili priliku da se čuju, a Načelnik je više od dva časa strpljivo odgovarao, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnosti javnog iznošenja informacija.

Izvor: Subotica.com
Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica" Zbor građana u MZ "Makova sedmica"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 nedelje
Komentara: 55
Pregleda: 8549

Povezane vesti

Povezane teme

makova sedmica

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

migrantska kriza

bojan šoralov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.