Komentara: 1
Pregleda: 6265
Foto

Održana godišnja skupština Regionalne privredne komore

25.11.2016. u 17:10h > 21:27
Izvor: Subotica.com
Podaci o privrednim kretanjima i robnoj razmeni, kao i donošenje Odluke o godišnjim nagradama bile su glavne teme na 42. sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore.
Održana godišnja skupština Regionalne privredne komore

U prvih devet meseci zabeležen je  rast industrijske proizvodnje u Srbiji za 5,2 posto, dok je rast u prerađivačkoj industriji 3,2 posto. Kada se posmatra region, rast industrijske proizvodnje je 3 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji registrovan napredak za oko 6,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

-U Srbiji je zabeleženo 11 milijardi dolara izvoza, a 14 milijardi dolara uvoza, tako da se veliki deficit smanjio za 27,9 odsto. To je dobar znak. U Srbiji izvoz je rastao za 10, 3 odsto, a uvoz za 5, 8 odsto. Za prvih devet meseci region je imao oko 800 miliona izvoza, to znači da je to 7,2 odsto ukupnog srpskog izvoza. To je velika stopa, koja pokazuje pozitivan pad uvoza, što znači da se menja struktura uvoza. Sve je manje roba široke potrošnje, ide oprema, mašine, sirovine, repromaterijal. Uvoz je u našem regionu bio 611 miliona dolara-objašnjava predsednik Regionalne privredne komore, Slobodan Vojinović.

U posmatranom periodu najveći promet je ostvaren sa zemljama Evropske unije, čak 82 odsto ukupnog prometa.

-Naš region je radio sa 107 zemalja u svetu. Promet sa zemljama Evropske unije je u poslednjih pet godina stalno bio između 76 i 78 odsto, a sada je taj promet  82 odsto. Kada je u pitanju izvoz, prvih pet zemalja su Nemačka, Mađarska, Italija, Austrija i BiH, a kada reč o uvozu najači partner je Nemačka, zatim Mađarska, a na trećem mestu se pojavila Kina-kaže Vojinović i dodaje-Zadržali smo trend koji je počeo ove godine. Svih pet opština i Grad Subotica imaju suficit. Naš region ima suficit 30 odsto kada je u pitanju promet sa inostranstvom.

Na današnjoj sednici, članovi Upravnog odbora su doneli Odluku o dodeli nagrada za 2016. godinu. Od 4600 firmi  izdvojeno je pet sa najboljim poslovnim rezultatima.

-Ovogodišnji laureati su AD „Senta Promet“, trgovinsko preduzeće koje je dokazalo da može i domaća trgovina da funkcioniše. Sa 50 malih objekata ostvarili su profit od 50 miliona.  Druga nagrađena je „SMB-Gradnja“ sa prometom od oko 3,5 milijardi dinara i zaista jakim referencama. Treće mesto je pripalo kompaniji „Bane“, koja je od 1990. godine kada je osnovana izrasla u ozbiljnu firmu za proizvodnju nameštaja i opremanje enterijera. Od  javnih preduzeća najbolje je JPK „Čistića i zelenilo“ koje je ove godine za 10 meseci ostvarilo profit od 92 miliona dinara. Peta  je porodično preduzeće  za preradu začinskog bilja “Telek paprika” iz Martonoša. Nagrade će biti uručene u decembru na svečanoj sednici Skupštine-kaže Vojinović.

Na sednici je rečeno i da je Privredna komora Srbije  prihvatila predlog Regionalne privredne komore, te da je nagradila preduzeće “Simens”, a u konkurenciji najuspešnijih pojedinaca priznanje  je dodeljeno Tomislavu Vojniću Purčaru, vlasniku „Lion grupe“.

Izvor: Subotica.com
Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore Godišnja skupština Regionalne privredne komore
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 6265
Povezane teme

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.