Komentara: 7
Pregleda: 2160

Održana javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma

09.12.2015. u 18:06h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.
Održana javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma

Kako je rečeno, usvajanje Strategije je od ključnog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji jer je ta obaveza deo akcionog plana za poglavlje 23.

- Novina u ovoj strategiji je da daje jasne merljive elemente, tako da pred kraj strategije možemo da kažemo da smo učinili nešto nabolje, da jasno pokažemo koliko više romske dece ide u školu, koliko je Roma zaposleno, koliko živi u obezbeđenom smeštaju – objasnio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Po njegovom mišljenju, suština izlaza iz začaranog kruga siromaštva je obrazovanje.

- Porodica mora da se edukuje, da se ukaže na neophodnost najmanje osnovnog obrazovanja, ako je moguće da se stekne i srednje obrazovanje, a kroz Dekadu Roma omogućeno je da što više dece upiše fakultet – istakao je Ivanišević. - Imamo veliku disproporciju između dece koja su krenula u prvi razred i dece završenim osmim razredom, i zato će za ostvarenje novčane pomoći svaki mesec morati donositi potvrda da dete pohađa školu.

Održana javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma

Strategija je koncipirana tako da bude decentralizovana, odnosno da država pruži zakonodavni i eventualno finansijski okvir, ali da težište implementacije bude na lokalnom nivou.

- Činjenica je da je lokalna samouprava u ovom pitanju pretekla resorno ministarstvo i Vladu, jer smo mi već prošle godine imenovali romskog koordinatora, i ispunili smo sve tačke koje se navode u Strategiji, a tiču se obrazovanja, stanovanja... - naglasio je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. - Za rad romskog koordinatora biće obezbeđena sredstva iz budžeta, a akcenat iduće godine biće stavljen na stambeno zbrinjavanje, naročito u naseljima Zorka, Peščara, Čantavir... Deo sredstava će biti iz budžeta, a deo, bar oko tri miliona dinara, tražićemo putem konkursa.

U Subotici prema poslednjem popisu živi oko 2.259 pripadnika romske populacije, a pretpostavlja se da je realan broj oko četiri hiljade, a u narednom periodu očekuje se priliv povratnika iz Evropske unije. U osnovnim školama je 623 romske dece, od čega je 253 od petog do osmog razreda.

- Očekujemo rešavanje romske problematike, a možemo da se pohvalimo da je mi u Subotici već možemo implementirati jer imamo izgrađen sistem međusektorske saradnje, kao i koordinatora, pedagoškog asistenta i zdravstvenog medijatora, tri sistema koje propisuju država i međunarodne organizacije – kaže Stevan Nikolić, koordinator za položaj romske zajednice. - Uvek može bolje, a ako se rangiramo sa drugim sredinama, mi smo trku istrčali.

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma Javna rasprava o Strategiji za socijalno uključivanje Roma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2160
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.