Komentara: 3
Pregleda: 4599
Foto

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

14.06.2019. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi danas je obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.
Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je preko  četiri hiljade subotičkih Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope 16. juna 1944. godine.

- To je bio najstrašniji zločin, sistematski planiran i razvijan od strane nacista i drugih njihovih pomoćnika i istomišljenika. U Holokaustu je na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i a događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali su da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama - rekao je gradonačelnik Laban.

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

On je podsetio da su stradanja Jevreja započela odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava.

- Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica a na nama i budućim generacijama je da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere. Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice - dodao je gradonačelnik.

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

Prisutnima u Sinagogi obratili su se i Bojan Bagi,  poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Atila Novak,  direktor Gimnazije „Kostolanji Deže“. Kulturno-umetnički deo programa uveličala je glumica Jelisaveta Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Kiša.

Izvor: Subotica.com
Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4599
Povezane teme

sinagoga

bogdan laban

polaganje venaca

jevrejska zajednica

jevreji

komemoracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.