Komentara: 3
Pregleda: 7147

Održana komemoracija povodom smrti Lazara Merkovića

02.11.2016. u 17:41h
Izvor: TV Subotica
Poznati književnik, pesnik, novinar, publicista, kulturni radnik i počasni građanin Subotice Lazar Merković, preminuo je u nedelju u 91. godini života. Tim povodom, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je komemoracija.
Održana komemoracija povodom smrti Lazara Merkovića

Lazar Merković rođen je 14. juna 1926. godine u Subotici. Nakon završetka Drugog svetskog rata ulazi u svet novinarstva na poziv Balinta Vujkova i počinje da radi u nedeljniku „Hrvatska riječ“, da bi u drugoj polovini 50-tih godina postao jedan od osnivača Radio Subotice i časopisa „Rukovet“.

Književni rad Lazara Merkovića sadrži tri zbirke pesama, dva romana, pet zbirki priča i po dve monografije i eseja. Najznačajnija dela su mu romani „Put dug pet života“ i „U ime pravde“, te zbirke pesama „Između dva pola“ i „Osame“. Takođe, bavio se i prevodom sa mađarskog jezika, pa je tokom svog delovanja preveo više od 200 dela različitih autora sa područja Mađarske i Vojvodine.

Doprinos Merkovića  razvoju kulture vojvođanskih Hrvata i našeg grada je nemerljiv. Tokom života njegov kulturni rad višestruko je nagrađivan, a svakako najznačajnija su visoka priznanja republika Hrvatske i Mađarske, kao i zvanje Počasni građanin Subotice.

Lazar Merković je svojim delovanjem povezivao ljude i kulturu. Iza sebe ostavio je dela koja će se pamtiti i dalje rado čitati.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7147
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.