Komentara: 1
Pregleda: 3184

Održana prezentacija za školarce "Između magije i hemije"

29.11.2012. u 17:16h
Izvor: RTV Yueco
Gde je granica između magije i hemije pitanje je na koje su sinoć pokušali da daju odgovor saradnici Hemijskog fakulteta iz Beograda učenicima subotičkih osnovnih i srednjih škola.
Održana prezentacija za školarce "Između magije i hemije"

U cilju popularizacije hemijske nauke među mladima Srpsko hemijsko društvo i Centar za promociju nauke Ministarstva prosvete i nauke pre 8 godina pokrenuli su projekat „Između magije i hemije“ čija je ideja promocija prirodnih nauka među učenicima. Prezentacija je održana u Hemijsko-tehnološkoj školi.

Hemija je prirodna i eksperimentalna nauka i smatra se jenom od elementarnih. Bliska je matematici, fizici, biologiji, farmaciji i medicini, te se zbog ove sveobuhvatnosti smatra jednom od elementarnih nauka. Subotički školarci koji su se opredelili da njihov budući posao bude vezan za hemiju vole ovu nauku zbog mogućnosti eksperimentisanja.

Na prezentaciji pod nazivom „Između magije i hemije“ juče su saradnici Hemijskog fakulteta u Beogradu u Hemijsko-tehnološkoj školi okupljenim učenicima prezentovali zanimljive hemijske oglede iz drugog ugla. Fiskulturnu salu škole ispunilo je preko 200 đaka iz svih subotičkih osnovnih i srednjih škola, koji su zainteresovani za hemiju. Saradnici Hemijskog fakulteta su đacima za sat vremena prikazali petnaestak magičnih eksperimenata, ali je svaki eksperiment pratilo i odgovarajuće hemijsko objašnjenje da je ipak u pitanju hemija, a ne magija.

Projekat „Između magije i hemije“ započet je pre 8 godina na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Generalni sponzor projekta je Centar za popularizaciju nauke Ministarstva prosvete i nauke i Srpsko hemijsko društvo.

Tim koji realizuje projekat „Između magije i hemije“ putuje po Srbiji popularišući hemiju među mladim ljudima. Najsevernija tačka koju su obišli je Subotica, a sledeće nedelje im predstoji Vranje, kao najjužnije mesto koje će posetiti ove godine sa svojim projektom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3184
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.