Komentara: 1
Pregleda: 2103

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

31.08.2021. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
U okviru jučerašnjeg programa proslave Dana grada u Art bioskopu "Lifka" tokom poslepodneva i večeri je bilo više zanimljivih dešavanja, među kojima je svakako i blok autorskih filmova o Subotici, koje je sinoć predstavio Nikola Tumbas, fotograf i reporter sa subotičkih ulica.
Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

Prisutne u sali bioskopa pozdravio je direktor ustanove Aleksandar Toković. Moderator razgovora je bio pisac Darko Kovačević, koji je za potrebe ovog dešavanja izabrao četiri kratka video zapisa napravljenih u protekloj deceniji.

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole TumbasaProjekciji video zapisa prethodio je kratki razgovor sa autorom, u kojem su prisutni, koji eventualno ne poznaju rad dotičnog, bolje upoznati o tome čime se bavi, šta obuhvata i gde se bogata arhiva može pogledati.

- Na jutjubu sam od 2008. godine, kada sam odlučio da mi ova platforma bude arhiva onoga što radim. Trenutno imam oko 7.000 video zapisa koji u najvećoj meri u vezi sa Suboticom, praktično svedočanstva iz tog perioda ko je gde bio i šta je rekao - objašnjava Nikola Tumbas i dodaje da njegov kanal prati oko četiri hiljade ljudi, kako kaže, onih koji su kliknuli da žele da budu informisani o onome što proizvodi i objavljuje.

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole TumbasaNa pitanje kako nastaje većina njegovih priloga autor je naglasio da se kombinuje poziv na događaj i spontanost.

- Meni su zapisi arhiva sećanja na dešavanja kako sam ih ja video. Uglavno je to relativno spontano. Kamera ide od jednog do drugog lika i pokušava da prati jedan tok dešavanja koji ima smisla, ima neki početak i kraj - jasan je Tumbas.

Prvi video zapis je bio iz 2013. godine u kojem se priča odvija na Vidikovcu Gradske kuće, u najvišem tornju ovog zdanja, u kojem autor snima poznatog alpinistu Zvonka Šarčevića, koji već godinama održava visoke i nedostupne krovove, pa tako i našu "gradsku lepoticu".

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

U narednom zapisu fokus je bio na montaži, a povod je bio manifestacija "Izađi mi na teglu". Autor je koristeći veću količinu materijala kroz ubrzani snimak, kratke kadrove i prikladnu dinamičnu muziku pokušao da dočara atmosferu sa jednog takvog takmičenja (u spremanju ajvara).

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

Treći video zapis je bio posvećen izlovu invazivnih vrsta ribe iz Palićkog jezera, gde autor u čamcu prati ekipu koja putem struje izlovljava babuške, pretežno, a sve u cilju poboljšanja biodiverziteta jezera. U pitanju je prilog bez komentara, traje nekoliko minuta, a neko ko ne posmatra širi kontekst, kaže autor, mogao bi da pomisli da su u pitanju ribokradice, neki negativni momci.

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole Tumbasa

Za kraj jedan naizgled običan razgovor sa dve "gradske face" - braćom Letić, Andrijom i Pericom. Autor video zapisa, poznatiji kao Foto Nino, duži niz godina prati braću Letić i fotoparatom i kaže da u svojoj arhivi ima oko 5.000 foto zapisa njihovih modnih pojavljivanja u javnosti. Ovom prilikom, u jednom sasvim neobaveznom razgovoru, pridružujući se braći Letić dok su bezbrižno sedeli u hladovini lokala u centru grada, Nikola Tumbas, a i mi (gledaoci) sa njim, za kratko vreme saznajemo toliko detalja iz života ovog dvojca i modnih navika i trendova koje su bile aktuelne 70' i 80' godina.

Održana projekcija kratkih video zapisa o Subotici, autora Nikole TumbasaSve u svemu bila su to četiri priloga, kratka filma i video zapisa, među hiljadama drugih arhiviranih sećanja i svedočanstava koje je Tumbas napravio praktično 20+ godina unazad. Deo te bogate arhive možete pogledati na jutjub kanalu Nikole Tumbasa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2103
Povezane teme

nikola tumbas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.