Komentara: 4
Pregleda: 2700
Foto

Održana promocija zbornika "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II"

02.03.2016. u 14:38h > 16:31
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održana je promocija zbornika „Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura“. Ovo je drugi zbornik, koji su na temu ostvarivanja prava nacionalnih manjina u oblasti kulture izdali Zavod za kulturu Vojvodine i Pokrajinski zaštitnik građana.
Održana promocija zbornika "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II"

Zbornik „Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura 2“ sadrži radove o aktuelnim pitanjima u vezi sa političkim i pravnim položajem nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i tekstove posvećene značajnim momentima u funkcionisanju manjinskih kulturnih sistema. Jedan od ciljeva zbornika je i da posluži kao podsticajan uvod za debatu o kulturnim politikama, institucionalnoj infrastrukturi i ostvarenim rezultatima.

- Tema je kultura nacionalnih manjina unutar nacionalnih saveta nacionalnih manjina, tj. koliko su svojim aktivnostima doprineli na tom polju. Ovaj zbornik je i širi od toga, jer se bavi drugim aspektima ostvarivanja prava nacionalnih manjina i mislim da je to jedna od vrednosti ovakvog izdanja što kroz više aspekata i tema, omogućava da se sagledaju određeni problemi u društvu. Upravo taj pluralizam u mišljenjima i izboru autora njegova je vrednost - kaže urednica zbornika, Eva Vukašinović.

Održana promocija zbornika "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II"

Jedan od autora zbornika je i izvršna direktorka Centra za razvoj civilnog društva, Snežana Ilić, koja se bavila političkom kulturom manjina na osnovu rezultata istraživanja o izborima za nacionalne savete iz 2014. godine.

-Na osnovu tog istraživanja , nastala je studija „Iza ogledala“ o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i izborima 2014. godine. Tokom istraživanja smo primetili da je na posebne biračke spiskove upisano oko 460 000 pripadnika nacionalnih manjina, a od tog broja je na oktobarske izbore 2014. godine izašlo 177 000 pripadnika manjina, što je 37,6 odsto. To je manja izlaznost nego na prethodnim, kao i na opštim izborima. To nam je indikator da je u okviru manjinskih zajednica izraženija politička apstinencija, što se može tumačiti razočaranjem i neprepoznavanjem rada nacionalnih saveta kao krovnih institucija manjinskih samouprava-kaže koautorka zbornika, Snežana Ilić.

Izvor: Subotica.com
Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II" Promocija zbornika radova "Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura II"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2700
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.