Komentara: 5
Pregleda: 1975

Održana svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno"

14.11.2022. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Povodom 104. godišnjice od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, u subotu je, na sceni "Jadran", upriličena tradicionalna svečana akademija pod nazivom "Braća uvek - uvik zajedno".
Održana svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno"
Foto: Arhiva, 2019

Svečana akademija svake godine organizuje se zahvaljujući Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", Bunjevačkom kulturnom centru i Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

- Ova manifestacija je počela jos 1991. godine obnavljanjem povelje o trajnom prijateljstvu i bratstvu Srba i Bunjevaca. U to vreme, to je bio veoma riskantan i hrabar potez - izjavio je Miroslav Vojnić Hajduk Marača, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra.

Iz SKC "Sveti Sava" poručuju da se i sa ove vremenske distance jasno vidi da je potez Srba i Bunjevaca bio veliki iskorak.

Granice koje su utrvrđene tada, ostale su nepromenjene i po okončanju Drugog svetskog rata i nakon raspada Jugoslavije, što potvrđuje da je odlučnost koju su Srbi i Bunjevci pokazali u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini bio ispravan potez - poručio je Mile Tasić, predsednik UO SKC "Sveti Sava".

Održana svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno"O značaju odlučnosti i jedinstva koje su Srbi i Bunjevci pokazali te 1918. godine, govorio je i član Gradskog veća, Srđan Samardžić.

Viđeniji Srbi i Bunjevci iskreno su verovali u konačnu srpsku pobedu i ujedinjenje ovih krajeva sa Kraljevinon Srbijom. Svesni velike istorijske uloge, harmonično su radili na izvršenju te misije. Veliki rat je pokrenuo proces prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, a na Velikoj narodnoj skupštini doneta je i konačna odluka - podsetio je Samardžić.

Na svečanosti povodom značajnog istorijskog dana za Suboticu, glumac Ljubivoj Tadić izveo je monodramu "Čujte Srbi- Arčibald Rajs". 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1975
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.