Komentara: 4
Pregleda: 1676
Foto

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

30.08.2021. u 12:00h > 18:27
Izvor: Subotica.com
Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS) i akcijaši Subotice održali su u Subotici svečanu akademiju povodom 75 godina organizovanja omladinskih radnih akcija. Skup je pratila izložba fotografija iz tog vremena.
Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

Velika većnica u petak je bila domaćin skupa povodom 75 godina organizovanja omladinskih radnih akcija. Svečanoj akademiji je prisustvovalo stotinjak bivših, aktuelni i budućih akcijaši iz cele Srbije, dela severnog Kosova i Makedonije, kao i brojni gosti iz nekoliko nevladinih organizacija i udruženja.

Skup je otvorila pevačka grupa "Subotičke frajle" pevanjem himne Srbije, a pre toga održan je minut ćutanja za sve preminule učesnike ORA.

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

Subotičani su na radnim akcijama ostvarili izuzetne rezultate i zbog čega su dobijali brojna državna priznanja. Oni koji su svedočili tim akcijama, danas podstiču mlade da se udružuju kroz akcijaštvo i zajedno stvaraju, da budu tvorci lepše Srbije.

- Danas proglašavamo, posle 1987. godine, prvu Saveznu radnu akciju koja će se održati naredne godine na Paliću. Danas ćemo uputiti poziv ministarstvima za ekologiju i građevinarstvo, da nam se u tome pridruže. Jedna akcija će biti nazvana "Severna pruga", a druga "Južni put" i nadamo se da će nam ta inicijativa uspeti uz učešće velikog broja mladih - rekao je Branko Buljovčić, predsednik subotičkih "akcijaša".

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

Među prisutnima na svečanosti bio je i Dionisije Čobanski iz Makedonije, koji je iskoristio priliku da se priseti nekadašnjeg drugara Mirka Trubetaša kojeg je upoznao upravo ovde na Paliću, a koji više nije među živima.

- Bio sam komadant brigade naselja Palić 1983. godine. Sećam se tih vremena, nikad teže, a nikad lepše. Ponkada mi se čini da još uvek imam žuljeve sa tih radnih akcija, ali isto tako tamo sam upoznao buduću suprugu sa kojom sam i dan danas u braku - prisetio se Čobanski. - Naše radne akciju nisu bile samo rad i druženje, to su bile pripreme za život, edukacije, bilo je mnogo sporskih takmičenja, ali uvek su nam najtteže padali rastanci. To su bila prijateljstva za ceo život i moglo se reći tada da u bilo kojem delu nekadašnje zajedničke države  mogli smo da računamo da imamo drugara i gde da prespavamo. Bilo je lepo!

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

Beogradsko udruženje SORAS-a postoji 11 godina i najbrojnije je bilo na svečanom skupu u Velikoj većnici, i upravo njihovi članovi su osnivači Saveza.

- Bili smo vredi, imali smo puno aktivnosti, okupili smo dosta omladine, uključene su mnoge obrazovne organizacije i mislimo da smo postigli osnovni cilj, ne samo da brinemo da sačuvamo tu tradiciju i održimo sećanje na omladinske radne akcije, nego se trudimo da to prihvate mlađi naraštaji i da svi zajedno doprinesemo lepšoj Srbiji - ističe sekretarka beogradskog udruženja SORAS-a. - Nedavno smo okončali veliku akciju u Beogradu koja je trajala šest meseci, koja je podrazumevala čišćenje, uređivanje okoline i sadnju drveća i ruža. I prethodnih godina organizovano je nekoliko akcija širom Srbije. Bilo je jako puno mladih, a imali smo i jednu simpatičnu situaciju u Novom Pazaru kada je srednjoškolka bila komadant veteranima, nekadašnjim komadantima, a u toj prilici brigadirima. To su prilike kada se mi veterani osećamo mlađe u društvu omladine.

Učesnike svečane akademije pozdravio je Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice, koji je tom prilikom podsetio da su najmasovnije radne akcije bile pedesetih godina prošlog veka ali da njihovo organizovanje nije prestajalo sve do raspada SFRJ. Po njegovim rečima tada se osetio pravi duh bratstva i jeidnstva.

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

- Večeras se podsećamo i od zaborava otimamo duh Omladinskih radnih akcija, koje su započele još tokom narodno-oslobodilačke borbe i nastavile se nakon oslobođenja zemlje od nacističke okupacije. Desetine hiljada mladih ljudi uložili su svoj rad i trud, bez naknade i pomisli na sopstveni interes, da bi se lečile ratne rane i da bi se obnovili uslovi za život širom bivše Jugoslavije - istakao je Marić. - Sedamnaest hiljada Subotičana dalo je svoj doprinos kako izgradnji i uređenju drugih krajeva zemlje, tako i unapređenju svog grada, pogotovo Palića, gde je vaš doprinos bio ključan pri velikom projektu isušivanja i čišćenja Palićkog jezera. Vremena su se promenila ali dela ostaju, kao svedočanstvo jedne plemenite mladosti.

Prisutni su u holu mogli da pogledaju postavku izložbe fotografija "Podsećanje na 75 godina radnih akcija"  i “75 godina od formiranja Prve subotičke samostalne brigade”.

Održana svečana akademija povodom 75 godina omladinskih radnih akcija

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1676

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.