Komentara: 2
Pregleda: 4007
Foto

Održana tribina o Nikoli Tesli

15.07.2017. u 10:02h
Izvor: Subotica.com
U okviru Dana Nikole Tesle u Subotici, koji se održavaju po četvrti put, u Velikoj većnici Gradske kuće održan je naučni skup o životu i stvaralaštvu najvećeg naučnika prve polovine minulog veka.
Održana tribina o Nikoli Tesli

Po rečima organizatora iz Udruženja Ličana „Lika“ Subotica cilj tribine pod nazivom „Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti“, je da na jednom mestu prikaže sve ono čime je genije iz Smiljana zadužio čovečanstvo.

- Ovo je prvi put da je organizovana tribina posvećena Nikoli Tesli i mi smo jedino udruženje koje u Severnobačkom okrugu organizuje jednu ovakvu manifestaciju – ističe Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Subotica. - Dani Nikole Tesle imaju za cilj odavanje pošte čoveku koji je svojim naučnim izumima zadužio sve nas i generacije koje dolaze. Ovim smo uvećali i kulturno bogastvo Subotice i očekujemo da ova manifestacija sve više raste i da postigne međunarodni karakter.

Održana tribina o Nikoli Tesli

O Nikoli Tesli iz različitih uglova govorili su akademik Dragan Škorić, profesor Nikola Žutić, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu i Milovan Matić, autor knjige „Tesla“.

- Nisam od onih koji su se profesionalno bavili stvaralaštvom Nikole Tesle, te o njemu govorim kao njegov zemljak. Tesla je mnogo čime zadužio nas i ceo svet, a da nije njega sada ne bi sedeli u svetlu, ne bi bilo radio veza, mobilnih telefona, bižične razmene energije... Čovek koji je zadužio svet zaslužuje da bude najpriznatiji naučnik prve polovine 20. veka i mnogi ga upoređuju sa Leonardom da Vinčijem – govorio je akademik Dragan Škorić. - Uvek mi je zanimljivo da čitam knjige koje su stranci napisali o Tesli i posebno izdvajam tri knjige na ruskom, koje su prevedene na bugarski, a to su „Zabranjeni Tesla“, „Nikola Tesla i naručeni tajni projekti Pentagona i NASE“ i „Nikola Tesla i meteorit“, koja govori o čudesnoj svetlosti koja je 1908. obasjala Sibir i veliki deo sveta i da je to Tesla vršio važan eksperiment.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. u ličkom selu Smiljanu, podno Velebita u blizini Gospića, kao četvrto dete pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine – Đuke.

Održana tribina o Nikoli Tesli

- Bio sam očaran opisom Nijagarinih vodopada koji sam pažljivo pročitao u školi u Gospiću, a u mašti sam zamislio veliki točak koji pokreću ovi slapovi – zapisao je u svojoj autobiografiji vlasnik više od 700 raznih izuma i patenata. - Rekao sam ujaku da ću otići u Ameriku i tamo ostvariti svoj projekat. Trideset godina kasnije video sam kako se moje ideje ostvaruju na Nijagari i divio se nedokučivoj tajni uma.

Po njegovoj zamisli prva elektrana izgrađena je oko dva i po kilometara uzvodno od Nijagarinog vodopada, a u avgusta 1895. Teslina „fabrika struje“ isporučila prvu električnu energiju. Nedugo potom, Vestinghausova kompanija angažovana je na implementaciji sistema prenosa, zasnovanog na Teslinim idejama sistema naizmeničnih struja, a povezan je dalekovod do grada Bafala, na razdaljini od 35 kilometara.

Održana tribina o Nikoli Tesli

Najznačajniji Teslini pronalasci su i polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.

Umro je na pravoslavni Božić, 7. januara 1943. godine u Njujorku.

Neposredno pred početak književne tribine u Vestibilu Gradske kuće otvorena je jedinstvena izložba o Nikoli Tesli na kojoj su izloženi radovi iz Muzeja Nikola Tesla iz Beograda i Politehničke škole u Subotici. Izložbu će građani moći pogledati za vikend.

Održana tribina o Nikoli Tesli

Izvor: Subotica.com

Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti"

Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti"
Pogledaj ostale fotografije

Izložba o Nikoli Tesli

Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 dan
Komentara: 2
Pregleda: 4007

Povezane vesti

Povezane teme

tribina

književna tribina

udruženje ličana lika

dani nikole tesle

teslini dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.