Komentara: 1
Pregleda: 811

Održana zdravstvena akcija za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike

01.02.2023. u 00:09h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama MZ „Bajnat“ održana je besplatna zdravstvena akcija za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike.
Održana zdravstvena akcija za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike

Iz subotičkog Centra za promociju zdravlja navode da većina sugrađana iz ove osetljive kategorije boluje od više hroničnih bolesti, te su im danas, nakon pregleda, dati saveti koji će im pomoći da unaprede svoje zdravstveno stanje.

Lekari su korisnicima, između ostalog, određivali indeks telesne mase.

- Merenja jasno ukazuju na to da ovi naši sugrađani zaista pripadaju osetljivoj kategoriji stanovništva i to iz nekoliko razloga. Oni imaju komorbiditete, odnosno više hroničnih bolesti. Radi se o pacijentima koji, bez obzira na uslove života, imaju višak telesne mase, što ukazuje na to da im je potrebna promena u ishrani i povećanje fizičke aktivnosti onoliko koliko im njihove bolesti omogućavaju – objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Održana zdravstvena akcija za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnikeKorisnicima Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike rađeni su i skrining testovi na nekoliko oboljenja, a lekari Doma zdravlja proveravali su vrednosti šećera u krvi i krvnog pritiska.

- Našim najugroženijim sugrađanima radili smo skrining na depresiju, dijabetes i kardio-vaskularne bolesti, kao i FOB test, odnosno test za utvrđivanje minimalne količne krvi u stolici – priča dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja – Ovi sugrađani imaju zdravstveno osiguranje, dobro su kontrolisani i redovno uzimaju terapiju koju su im propisali lekari zbog hroničnih bolesti.

Održana zdravstvena akcija za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike

Besplatna zdravstvena akcija održana je u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 811
Povezane teme

crveni krst

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.