Komentara: 27
Pregleda: 4195

Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"

04.08.2022. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Služenjem parastosa srpskim žrtvama stradalim u akciji ,,Oluja" hrvatskih oružanih snaga na prostoru današnje Republike Hrvatske u Subotici je jutros obeležen jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srbije. Tokom prepodneva je održana i istorijska tribina na temu progona i stradanja srpskog stanovništva na teritoriji današnje Hrvatske ,na kojoj je govorio istoričar prof. dr Vojin Kalinić.
Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga organizovao je danas pomen ljudima koji su te 1995. godine, na današnji dan, proterani sa svojih ognjišta, pri čemu je većina njih zauvek napustila svoje zavičaje.

Od ovog egzodusa proteklo je 27 godina a bol i traume ljudi iz "kolone" se ne smiruju. Jedino što ostaje da se neguju sećanje i brani istina, da nastavimo suživot, ali da ne zaboravimo stradanja i patnju iz tog perioda.

Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"

- Naš je zadatak i obaveza da se sećamo ovih tužnih dana za srpski narod, moramo da pamtimo i spominjemo. Naša dužnost je da oprostimo svima za sve njihove grehove koje su počinili prema našem narodu u bližoj istoriji - kaže Miroslav Karan, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. - Proterivanje 250.000 Srba u akciji "Oluja" 1995. godine mogu slobodno da kažem je najmasovnije proterivanje stanovništva, u tako kratkom roku, koje je svetska istorija zapamtila. Sećanjem na ta stradanja mi šaljemo poruku mira, suživota, ali pre svega opomene da se ovako nešto nikada ne ponovi našem narodu.

Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"

Po rečima Milimira Vujadinovića, predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, danas obeležavamo jedan od najtužnijh dana u istoriji srpskog naroda,

- Svedoci smo da je na delu pokušaj revizije istorije, samim time i relativizacije onoga što se desilo tih dana 1995. godine, a desio jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata, gde je ceo jedan narod proteran sa prostora jedne države samo zato što je srpski, odnosno pravoslavni. Taj narod je svoju utehu i spas jedni svojim delom našao na teritoriji Srbije, odnosno Republike Srpske. To nam govori da jedino tamo gde Srbi imaju organizovan državotvorni oblik imaju svoj spas i nadu u opstanak - istakao je Vujadinović. - Čuvaćemo mir, trudićemo se da napredujemo dalje u razvoju Srbije, ali čuvaćemo i naš narod, gde god on živeo danas na Balkanu.

Parastosu u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg prisustvovao je, između ostalih, i gradonačelnik Stevan Bakić. U emotivnom govoru Bakić je istakao da je današnji dan težak za svakog Srbina.

Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"- Obeležavamo 27 godina od zločinačke operacije "Oluja" koju su u leto '95 godine sprovele hrvatske vojne i civilne snage nad srpskim življem u Republici Hrvatskoj, proteravši iz severne Dalmcije, Like, sa Banije i Korduna oko  250.000 Srba, oko 2.500 je tom prilikom ubijeno, za još toliko se traga. Tom prilikom uništene su na desetine hiljada kuća, ustanova kulture, crkvi, spomenika samo zato što su povezani sa srpskim rodom - poručio je Bakić. - Sabrali smo se ovde da glasno kažemo da ne zaboravljamo stradanja srpskog naroda.Još su u nama žive slike kako je mnogima sve ono što su sticali stalo u jednu prikolicu ili gepek automobila. Ovde u nepreglednoj ravnici mnogi su sagradili svoje novo gnezno ali su srcem i dušom ostali u svojim zavičajima. Sećanjem na ovu tragediju ne želimo da produbljujemo sukobe, tražimo načine da nastvaimo zajednički život, ponosni na svoju istoriju, iako je puna stradanja i žrtava.

Održani parastos i istorijska tribina povodom proterivanja i stradanja srpskog stanovništva u akciji "Oluja"Centralna svečanost i nacionlani dan sećanja biće obeleženi kulturno-umetničkim programom večeras u Novom Sadu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 4195

Povezana vest

Povezane teme

oluja

milimir vujadinović

stevan bakić

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

miroslav karan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.