Komentara: 49
Pregleda: 12171
Foto

Održano Veliko prelo

05.02.2017. u 10:03h > 07.02.2017. u 10:01h
Izvor: Subotica.com
Veliko prelo u organizaciji HKC "Bunjevačko kolo" održano je u sportskoj sali Tehničke škole "Ivana Sarić" a na njemu su nastupili klapa "Kampanel (Zagreb / Primošten), ansambl "Biseri" Subotica, tamburaški ansambl HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice.
Održano Veliko prelo

Tradicionalnu manifestaciju hrvatske nacionalne manjine otvorio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je pozdravio prisutne i poželeo im dobro druženje, poručivši da će grad nastaviti da radi na očuvanju identiteta nacionalnih manjina i jačanju zajedništvo među narodima na teritoriji severa Vojvodine.

- Raduje me što sam sa hrvatskom zajednicom u Subotici i sa svim vašim dragim gostima učestvujem u obeležavanju ovog drevnog okupljanja vašeg naroda. Ovom manifestacijom negujete divan običaj koji postoji već 138 godina akoji dugi nizu godina organizuje HKC "Bunjevačko kolo". Veliko prelo odolelo je zubu vremena i zahvaljujući pre svega trudu i zalaganju individualaca očuvalo se sve do danas. Na mladima je da to sačuvaju za buduće generacije jer su narodni običaji uz kulturne, verske i društvene manifestacije i događaje garant negovanja i očuvanja identiteta hrvatske zajednice na ovim prostorima. - istakao je Bogdan Laban

Održano Veliko prelo

Laban je naglasio da će Subotica nastaviti da pomaže pri očuvanju identiteta hrvatske zajednice, kao i svih drugih nacionlanih manjina koje žive na teritoriji Grada Subotice.

- Trudićemo se i dalje da sve nacionalne manjine budu uvažene i da unapredimo saradnju u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i upotrebe jezika i pisma. Neka i ovo prelo doprinese zajedništvu vašeg i svih naroda koji žive u našem gradu. - dodoa je gradonačelnik Subotice

Održano Veliko prelo

Održano Veliko prelo

Zadovoljan očuvanjem tradicije i prilikom da se još jednom hrvatska zajednica ovim povodom okupi i druži bio je i Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji.

- Ovo je Veliko bunjevačko prelo, najveće naše prelo u Vojvodini i zato ima posebnu važnost. Ovo prelo podržava čitava hrvatska zajednica, to je naš simbol zajedništva i prilika da se okupimo i družimo. - rekao je Bačić

Neizostavan deo ove kulturne manifestacije je i izbor "najlepše prelje Velikog prela" na kojem je ove godine učestvovalo 12 devojaka. Za najlepšu prelju izabrana je 20-godišnja Ana Ivanković Radak iz Subotice, prva pratilja je 17-godišnja Marija Gabrić iz Subotice, dok je druga pratilja 17-godišnja Martina Čeliković iz Subotice.

Održano Veliko prelo

Izvor: Subotica.com
Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017 Veliko prelo 2017
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 12171
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

tehnička škola ivan sarić

bogdan laban

bunjevačko kolo

veliko prelo

slaven bačić

hkc bunjevačko kolo

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.