Komentara: 34
Pregleda: 5950
Foto

Održano VI Crnogorsko veče

13.05.2024. u 10:05h
Izvor: Subotica.com
Crnogorsko veče, 6. po redu, održano je u petak u restoranu „Spartak“. Njime su zaokruženi Dani crnogorske kulture, koji su u organizaciji Udruženja Crnogoraca Subotice, održani od 7. do 9. maja i koji su, kroz bisere filmske i dramske umetnosti, Subotičanima predstavili bogatu crnogorsku kulturnu baštinu.
Održano VI Crnogorsko veče

Uz zvuke gusala i pesama o čojstvu i junaštvu, posetioci su uživali u tradicionalnoj večeri i autentičnim crnogorskim specijalitetima: njeguškim i goveđim pršutom, sirom, skorupom, maslinama, priganicama, kuvanom jagnjetinom, pekarskom krtolom, baklavom i voćem.

U ime Grada Subotice goste i domaćine pozdravio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu grada Subotice, naglasivši značaj očuvanja tradicije.

 - Prijatelj moga đeda je jednom rekao, želim ti da ti tvoja deca, deca tvoje dece, deca dece tvoje dece čuvaju tradiciju i običaje. I ja vama želim da vaši potomci nastave ovim putem – poručio je Samardžić.

Održano VI Crnogorsko veče

Ovogodišnje „Dane crnogorske kulture“ u Art bioskopu "Lifka" otvorio je igrano dokumentarni film „Živko Nikolić - Nedosanjani san", reditelja Senada Šahmanovića. Na istom mestu sutradan prikazan je televizijski film "Viljuška se drži u lijevu ruku", u čast Gorana Bulajića i Miodraga Karadžića. Monodrama Voja Krivokapića "Bizmismen" koja je rađena po scenariju Miodraga Karadžića, u režiji Gorana Bulajića odigrana je na sceni Dečjeg pozorišta.

„Dani crnogorske kulture“ uvek su imali podršku Generalnog konzulata Crne Gore u Republici Srbiji, naglasila je Nevenka Ćirović, generalna konzulka.

 -  Zahvaljujem se Udruženju Crnogoraca Subotice na onome što su ove godine pripremili u okviru „Dana crnogorske kulture“. Predstavivši i podsetivši sve nas na dva velikana filmske i pozorišne umetnosti. Živko Nikolić nas je, kažu, dobro poznavao i vrlo surovo predtsavljao, nije nas štedeo, a nismo ni zaslužili da nas štedi. Ni Goranu Bulajiću se nismo odužili na pravi način. Nije dobro i, nikada neće biti dobro, kada zaboravljamo one koji sam bliski i važni, one koji su naši – poručila je Nevenka Ćirović.

Održano VI Crnogorsko večeUdruženje Crnogoraca Subotice jedan je od mostova između naroda u Srbiji i Crnoj Gori.

 - Naše veze sa Crnom Gorom traju bez obzira da li smo tamo rođeni ili ne, i bez obzira što tamo ne živimo. Crna Gora je naša emocija i ona će nam uvek biti motiv za čuvanje i negovanje kulture i tradicije naših zemljaka. Ljubav prema zavičaju treba da čuvamo, ali i da volimo i poštujemo zemlju u kojoj živimo i sve ljude u okruženju bez obzira na veru i naciju. Patriotizam ne znači samo voleti svoju zemlju, nego poznavati njenu prošlost i, nadasve, misliti i brinuti o njenoj budućnosti, zato tradicionalne vrednosti moramo da prenosimo na potomke – naglasila je Miroslava Cicmil, predsednik Skupštine Udruženja Crnogoraca.

Izvor: Subotica.com
Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 2 dana
Komentara: 34
Pregleda: 5950
Povezane teme

udruženje crnogoraca subotica

srđan samardžić

crnogorsko veče

nevenka ćirović

miroslava cicmil

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.