Komentara: 12
Pregleda: 2013

Održavanje javnih spomenika aktivnost koja traje cele godine

16.02.2023. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Na Spomeniku žrtvama fašizma nedavno su osvanuli navijački natpisi a vandalski čin je vrlo brzo osuđen u javnosti. Zahvaljujući reakciji JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, grafiti su istog dana uklonjeni, a počinilac vandalizma pronađen i procesuiran.
Održavanje javnih spomenika aktivnost koja traje cele godine

Ali ovo nije prvi put. Spomenik na Trgu žrtava fašizma nekoliko puta je ružen natpisima različite prirode, a plato je oštećen od vožnje skejtova. Da on bude dostojan svih onih koji su svoje živote dali za slobodu u Drugom svetskom ratu brine JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, kome je poverena briga o spomenicima na teritoriji grada. Posao se obavlja uz preporuke Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koje izdaje mere tehničke zaštite.

Održavanje javnih spomenika aktivnost koja traje cele godine- JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje održava oko 250 spomenika, bista i spomen ploča u gradu i prigradskim naseljima. Kada se desi ovakav slučaj reagujemo odmah, hemijskim ili mehaničkim postupcima otkalnjaju se oštećenja i nečistoće – objašnjava Nebojša Gabrić iz Jp za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. – Čim se desi neko oštećenje, ispišu grafiti, ukradu biste ili slova građani nam javljaju i mi onda reagujemo. To je urgentno rešavanje problema, a svake godine imamo redovno održavanje spomenika. Od Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomeika kulture svake godine dobijemo spisak spomenika prioriteta za održavanje.

Za održavanje spomenika prošle godine izdvojeno je oko dva miliona dinara, a sređeno je 13 spomenika među kojima su spomenik na Prozivci, mermerne ploče na Trgu žrtava fašizma, spomenik Milan Bikar u Žedniku, Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u Dušanovu, komleks bisti kod Higijenskog zavoda, Spomenik NOB na Bikovu, Risar u centru grada, skulpture ispred Otvorenog univerzitet... Otprilike isti iznos planiran je i ove godine, a jedan od prioriteta je vraćanje biste Jovana Mikića Spartaka na spomenik u dvorištu OŠ „Jovan Mikić“.

Održavanje javnih spomenika aktivnost koja traje cele godine

- Možemo da kažemo da naši sugrađani u najvećoj meri poštuju spomeničku baštinu i čuvaju je. Ustanove ispred kojih se nalaze vode računa o čistoći, građani takođe. Najbolji primer za to je porodica Tintor u Tavankutu koja već decenijama brine o spomeniku Partizanska baza, manje popravke sami saniraju, kose travu... – dodaje Gabrić.

Održavanje javnih spomenika aktivnost koja traje cele godine

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 2013
Povezane teme

spomenici

subotica spomenici

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

spomenik kralju petru prvom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.