Komentara: 0
Pregleda: 1851

Ogledna deponija

15.02.2009. u 10:44h
Izvor: Subotičke novine
<p>Parcela na uglu Braće Radića i Orfelinove je najbliži neizgrađeni plac takoreći pod prozorima Gradske kuće. Gradska uprava nema ni bližu ni ružniju deponiju od ove na slici. Kuća bez krova, sa nakrivljenim zidovima koji prete svaki čas da se uru&scaron;e i dvori&scaron;te sa najrasko&scaron;nijim arsenalom smeća vape za pitanjem: da li je dozvoljeno držati neobezbeđeno gradili&scaron;te, a ako nije gradili&scaron;te, da li privatna deponija ima dozvolu za rad?</p>
Ogledna deponija

Istina, kakva su vremena može taj objekat da se proglasi i za umetničku instalaciju ali niko ne zakazuje otvaranje izložbe niti performansa „building art”. Nedavno su se majstori pojavili na ovom objektu, skidali su krov, pojavila se i nada da će to ruglo biti sklonjeno, počišćeno, sanirano ili da će biti ograđeno. Majstori bez šlemova, opreme i oznaka i obeležja su brzo nestali kao i što nema ni krova koji je inače bio poluurušen. Ostale su zidine, koje prete da se obruše na slučajne prolaznike, gomile šuta, poneka kuhinjska posuda koja podseća da je ta ruševina nekada bila nečiji dom. Dvorište je već pretvoreno u deponiju koju korov uzima pod svoje. Kako saznajemo u građevinskoj inspekciji radi se o vlasništvu D. J. koji je bio prinuđen da demontira krov.

- Vlasnik je počeo da pribavlja dokumentaciju za izgradnju stambene zgrade ali dok to ne učini izdali smo nalog da objekat ogradi i da se odstrani šut — kaže Isailo Anić, građevinski inspektor. — U urbanističkom aktu koji on poseduje piše da će se graditi na toj lokaciji nakon rušenja tako da će jednim rešenjem biti obuhvaćeno rušenje i gradnja. Krov je bio već urušen jednim delom i pretio je da ugrozi sigurnost jedne romske porodice koja je počela da svija svoje ognjište u oronuloj kući.

Prema rečima Anića, vlasnik je demontirao krov kako bi nepoželjni „podstanari” napustili kuću u koju su već počeli da dovoze šerpe, lonce, pa i pse čuvare, kao i radi njihove sigurnosti, jer krov je mogao u svakom momentu da se obruši na nekog od njih. — Pozvali smo vlasnika i napravili zapisnik šta da se uradi na toj lokaciji dok ne počnu građevinski radovi. A na toj lokaciji predviđena je izgradnja trospratnice sa podzemnom garažom, poslovnim prizemljem i tri stambena sprata — kaže Anić.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1851
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.