Komentara: 31
Pregleda: 5562

Ograničenje zarada direktorima JP - Uskoro rebalans budžeta

20.08.2013. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
U toku je izrada nacrta rebalansa budžeta Subotice kojim se planira ušteda od oko 400 miliona dinara do kraja godine, koliko će u gradskoj kasi nedostajati zbog izmena seta poreskih zakona i propisa. Kako je rečeno u Gradskoj kući, uštede će biti ostvarene kroz odlaganje početka određenih kapitalnih investicija, smanjenje subvencija javnim preduzećima, ali i kroz ograničavanje plata direktorima Javnih preduzeća. Tako će maksimalna plata direktora najodgovornijih Javnih preduzeća, kao što je “Direkcija za izgradnju grada”, moći da iznosi najviše 90 odsto plate gradonačelnika, a koja je takođe smanjena tokom godine za petinu.
Ograničenje zarada direktorima JP - Uskoro rebalans budžeta

Potreba za rebalansom nastala je kao posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana, gde je prihod lokalnih samouprava od poreza na zarade umanjen u korist Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. To konkretno znači da će budžet grada, samo na osnovu poreza na zarade, izgubiti oko 350 miliona dinara. U budžet će se sliti manje novca i na osnovu izmena uplatnog računa poreza na nepokretnosti, koji je do maja bio uspupljeni prihod lokalne samouprave, a koji je izmenama poreskih zakona oduzet, što znači oko 80 miliona dinara manje u gradskoj kasi na godišnjem nivou, a do kraja godine skoro 50 miliona dinara.

Kako je izjavio gradonačelnik Modest Dulić, prostor za uštedu nedostajućih sredstava biće pronađen kroz smanjenje rashoda, pre svega na realizaciji planiranih kapitalnih projekata čija realizacija još nije počela i čiji početak realizacije će biti pomeren na narednu godinu. Radi se o projektu rekonstrukcije Zelene fontane, vrednog 50 miliona dinara, koji će biti realizovan naredne godine, dok će za 80 miliona dinara biti smanjeno ulaganje u infrastrukturno ulaganje u privrednu zonu Mali Bajmok i zonu komercijalnih delatnosti “Petar Drapšin”. Uz ove uštede, prema Dulićevim rečima, planirano je i smanjenje subvencija javnim preduzećima i ostalim korisnicima budžeta.

Ograničenje zarada direktorima JP - Uskoro rebalans budžeta

On je podsetio da su tokom godine već ostvarene određene uštede, posebno po pitanju zarada, gde su umanjene zarade funkcionerima, a sledeći korak u tom pravcu, po Dulićevim rečima, biće ograničenje zarada direktorima Javnih preduzeća. Tako će maksimalna plata direktora najodgovornijih Javnih preduzeća, kao što je “Direkcija za izgradnju grada”, moći da iznosi najviše 90 odsto plate gradonačelnika. U ostalim preduzećima, plata direktora moći će da iznosi maksimalno 80, odnosno 85 odsto plate gradonačelnika.

Nakon što bude završen nacrt rebalansa i izvršeno usaglašavanje sa koalicionim partnerima, predlog rebalansa naći će se pred odbornicima Skupštine grada koji će dati konačnu reč o predloženom rešenju.


Trenutna plata gradonačelnika je oko 120.000 din. Plate direktora u JP i JKP navedenim ograničenjima kretale bi se u rasponu od oko 96.000 do 108.000 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 31
Pregleda: 5562
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.