Komentara: 16
Pregleda: 7284

Ogreva nema – cene rastu

14.11.2021. u 10:15h
Izvor: RTV Yueco
Na subotičkim stovarištima ogrevnog drveta i uglja gotovo da nema jer isporuka ide otežano, navode prodavci i savetuju kupcima da ogrev rezervišu i do mesec dana unapred.
Ogreva nema – cene rastu

Većina subotičkih stovarišta ovih dana je prazna, isporuke su otežane, a ogrev koji stigne u drvare, odmah se isporučuje kupcima po unapred sačinjenim spiskovima. Ogreva nema zbog mnogih poteškoća u nabavci, a primer za to jeste ugalj iz Banovića, čija se isporuka čeka i do dvadeset dana zbog zastoja u proizvodnji. Kako navodi Lajčo Bašić Palković, vlasnik stovarišta, ugalj iz Kolubare takođe se teško isporučuje.

- Dok čekamo isporuku molimo kupce za strpljenje, a istovremeno predlažemo alternativu, odnosno onaj koji je do sada koirstio sušeni predložimo da uzme iz Kreke, onaj koji je uzimao iz Banovovića neka uzme neko drugo drvo ili ugalj. Nažalost ove jeseni smo primorani tako da komuniciramo sa kupcima - objašnjava Bašić Palković. - Što se tiče ogrevnog drveta, isporuka je takođe otežana, kiše su napravile malo problem jer se teže ulazilo u šume, drugi deo problema je nedostatak radne snage.

Jedan od najvećih problema predstavljaju i cene, koje su usled ove situacije ponovo povećane. Glavni uzrok tome jeste i poskupljenje nafte, čija se cena menja gotovo neprekidno. Samim tim, troškovi prevoza su skuplji, a cena transporta u velikom procentu učestvuje u maloprodajnoj ceni ogreva, kako uglja, tako i ogrevnog drveta.

- Bili smo prinuđeni da određene cene promenimo, tako da je obični kobaltski, kostolački lignit sada 8.900 dinara, sušenog uglja nismo imali već više od mesec i po dana a poslednja cena je bila 14 hiljada. Što se tiče Krekinog uglja iz Bosne i Hercegovine, on je 12.100, dok je ugalj iz Banovića 14.800 dinara - dodaje Bašić Palković.

Kada će se situacija vratiti u normalu još uvek se ne zna, a trgovci savetuju kupce da ogrev rezervišu i do mesec dana unapred, kako bi se obezbedili za predstojeće zimske dane.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7284
Povezane teme

ogrev

nabavka ogreva

cene ogreva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.