Komentara: 0
Pregleda: 350
Video
Foto

Oko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u prirodu

26.07.2024. u 11:57h
Izvor: Subotica.com
Dvadesetak jedinki različitih vrsta ptica danas je, nakon prstenovanja, pušteno na slobodu, kako bi u prirodi pronašle svoje stanište. Među puštenim pticama našle su vetruške, ćukovi, kukuvije, orao osičar, mišari.
Oko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u prirodu

Ptice koje su danas krenule u potragu za staništem u prirodi, uglavnom su u Prihvatilište stigle kao mladunci. 

 -  Uglavnom su to bili ptići koji su ispali iz gnezda, koje su naši sugrađani doneli u prihvatilište. Mađu njima se našao i orao osičar, jako retka vrsta, koji je, kao i ostale grabljivice, strogo zaštićena vrsta, i jako ugrožena vrsta na našem podneblju - objašnjava Marko Lazić, veterinar Zoo-vrta. Oko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u priroduSve ptice koje su danas dobile priliku da se vrate u svoja prirodna staništa, boravile su u Prihvatilištu Zoo-vrta na Paliću. 

 - Te ptice su bile povređene, iznemogle, ili su iz nekog razloga ostale bez nadzora i brige roditelja u prirodi. Nakon prstenovanja, vraćamo ih u njihova prirodna staništa. Danas imamo dvadesetak ptica - mišari, ćukovi, vetruške, orao osičar, kukuvije - objašnjava Ilija Miljković, stručnjak za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoga za zaštitu prirode - Svake godine imamo dva ili tri veća puštanja, oko 20-30 ptica. Ono što Zavod sprovodi kao svoju aktivnost to je na godišnjem nivou 100-150 ptica, a to podrazumeva preko 300 aktivnosti - prva nega, zbrinjavanje, neke ptice zbog prirode povreda, krvarenja, otvorenog preloma, moraju najpre kod veterinara. Najveći broj ptica su one koje su u prirodi ostale bez roditeljskog nadzora. Najbolje ih je vratiti najbliže moguće gnezdu, gde ih rodtielji mogu pronaći i hraniti.

Oko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u priroduOko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u prirodu

Godišnje oko 100 povređenih jedinki pronađe utočište i privremeni smeštaj u Prihvatilištu Zoo-vrta, odakle, nakon oporavka, životinje bivaju vraćene u priorodu, ukoliko za to postoje mogućnosti. 

- Oko 90 odsto životinja u Prihvatilištu su ptice. Ono što nam redovno dolazi u Prihvatilište su rode, različite vrste sova - ćukovi, kukuvije, male ušare, zatim laste, detlići, vetruške, jastrebovi, sve su to zaštićene i strogo zaštićene vrste. Ove godine tačno 20 godina otkako radi Prihvatilište, i za to vreme imali smo 5000 jedinki koje su na neki način prošle a neke su i ostale u Prihvatilištu Zoo-vrta  - kaže Jelena Toljagić, iz Zoološkog vrta Palić - Ono što se dešava nakon puštanja ptica na slobodu jeste naša želja da se one što pre snađu i da ostanu da žive u svom prirodnom staništu. 

Oko 20 ptica iz Prihvatilišta Zoo-vrta Palić vraćeno u prirodu

Izvor: Subotica.com
Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta Puštanje ptica iz Prihvatilišta Zoo vrta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 27 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 350
Povezane teme

zoološki vrt na paliću

prihvatilište za divlje životinje

ilija miljković

jelena toljagić

zoo-vrt

pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.