Komentara: 2
Pregleda: 2574

OKUD "Mladost" uspešno na festivalu "Širi kolo okolo"

28.08.2018. u 16:07h
Izvor: Subotica.com
OKUD "Mladost" osvojilo je prvo i treće mesto, kao i specijalno priznanje za dosledno negovanje tradicije na drugom međunarodnom festivalu folklora "Širi kolo okolo" u Paraćinu.
OKUD "Mladost" uspešno na festivalu "Širi kolo okolo"

Na festivalu, OKUD "Mladost" predstavili su članovi prve dečije grupe i omladinski ansambl. Festival je trajao tri dana, a "Mladost" je učestvovala u revijalnom i takmičarskom delu drugog i trećeg dana. U subotu su se predstavili dečiji ansambli, uzrasta do 14 godina, a u nedelju omladinski ansambli.

Dečiji ansambl se predstavio Bugarkom, igrom iz Leskovca u revijalnom delu, a za takmičenje su odabrali Mađarske igre. Pokazalo se da je to bio pravi izbor, jer su članovi dečijeg ansambla ostvarili pobedu u svojoj kategoriji. Publika i igrači iz drugih društava su bili oduševljeni, a žiri, s predsednikom Marjanom Zdravkovićem, nije štedeo reči hvale za nošnju, koreografiju, tehniku, držanje, scensko ponašanje, osmehe i ukupni utisak.

OKUD "Mladost" uspešno na festivalu "Širi kolo okolo"

Posebne pohvale imali su za orkestar i izbor koreografije iz sredine iz koje dolaze, kao i za prilagođenost koreografije uzrastu dece.

Poslednje festivalsko veče je bilo posvećeno omladinskim ansamblima. Devojke i mladići "Mladosti" predstavili su se Šokačkim igrama u revijalnom delu večeri. Vesele bačke igre su podigle publiku u Paraćinu na noge. Bunjevačke igre su bile potpuno drugačije od svega što se na festivalu moglo videti. Prelepe nošnje su oduševile sve prisutne, kao i elegancija devojaka i zvečke na čizmama momaka. Omladinski ansambl je osvojio treće mesto u svojoj kategoriji, kao i specijalnu nagradu za očuvanje tradicije.

OKUD "Mladost" uspešno na festivalu "Širi kolo okolo"

Takođe, Narodni orkestar je dobio sve pohvale, uz žaljenje što ne postoji nagrada za najbolji orkestar, koja bi, prema rečima Svetlane Caušević, ispred OKUD "Mladost", bila besmislena jer su svi ostali ansambli nastupali uz muziku sa matrice.

- Nažalost, takva je situacija na gotovo svim festivalima i nastupima većine kulturno umetničkih društava. Zato smo posebno ponosni na naše muzičare, koji su neizostavni i veoma važan deo svakog našeg nastupa i uopšte, svakodnevnog rada sa folklorcima - rekla je Caušević.

Po povratku u Suboticu, najmlađi članovi su otišli na zasluženi odmor, a većina starijih pravo na posao. Iako umorni, svi su bili veoma zadovoljni i ponosni, a jedina pitanja koja su postavljali bila su kad je sledeća proba, kad će opet nastupati i kada će ponovo na put.

OKUD "Mladost" uspešno na festivalu "Širi kolo okolo"

Iz OKUD "Mladost" poručuju da je upis u sve sekcije, za sve generacije u toku i traje do kraja septembra. Za više informacija, zainteresovani se mogu obratiti lično u prostorijama OKUD "Mladost" u Harambašićevoj 4 ili pozvati na broj telefona 063/87-344-78.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2574
Povezane teme

okud mladost

mladost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.