Komentara: 1
Pregleda: 6722

Ombudsman: Računi za gas su ispravni

02.03.2010. u 18:51h
Izvor: RTV Yueco
<p>Računi koje za utro&scaron;eni gas potro&scaron;ačima dostavlja distributer &bdquo;Suboticagas&ldquo; u decimalu su ispravni, konstatovao je za&scaron;titnik građana Subotice nakon &scaron;to su građani imali primedbe na ispravnost računa.</p>
Ombudsman: Računi za gas su ispravni

Zabuna je nastala onog trenutka kada je distributer imao obavezu da na računu iskaže očitanu, izmerenu i isporučenu količinu gasa, koje se razlikuju u proseku za oko 7,5%.

Potrošačima je pre nekoliko meseci upućeno obaveštenje zbog čega je nastala ova razlika i kako se ona utvrđuje, a sami korisnici gasa ove vrednosti mogu proveriti uz pomoć kalkulatora dostupnog na internet prezentaciji Agencije za energetiku vlade republike Srbije, koja je i utvrdila ovakav način obračuna isporučenog gasa.

Očitano, izmereno, isporučeno. Ove naznake na računima za gas koje subotičani plaćaju uneli su mnogo zabune. Neki od potrošača su se obratili i zaštitniku građana koji je u saradnji sa svim relevantnim institucijama u državi proverio ispravnost ovih stavki na računima. Njegov zaključak glasi: računi su ispravni u decimalu.

Ukupna razlika između očitane, izmerene i isporučene količine gasa u proseku iznosi 7,5%. Razlika nastaje zbog toga što zapremina prirodnog gasa zavisi od od pritiska, temperature i toplotne vrednosti tog energenta. Jedinstven način proračuna isporučene količine gasa, odnosno svođenje na standardno stanje, primenjuje se od februarskog računa. Metodologija koja je određena Uredbom od 22. januara je gotovo ista kao i ona po kojoj se do sada obračunavao utrošeni gas u Subotici. Suboticagas je obaveštenja o načinu obračuna prosledio potrošačima pre nekoliko meseci.

Osim obraćanja tržišnoj inspekciji, ukoliko i dalje sumnjate u ispravnost vašeg računa, račun možete proveriti i sami. Na sajtu Agencije za energetiku www.aers.rs, može se videti detaljnije objašnjenje i kalkulator koji će potrošačima omogućiti da lako provere ispravnost svog računa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6722
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.