Komentara: 0
Pregleda: 1734

Ombudsman: Žene neravnopravne i siromašne

08.03.2011. u 16:45h
Izvor: RTV Yueco
Ombudsman: Žene neravnopravne i siromašne

Pokrajinski ombudsman saopštio je da su neravnopravnost i siromaštvo svakodnevica velikog broja žena i neposredan rezultat njihove manje ekonomske, društvene i političke moći.

"Neravnopravnost u životima žena duboko je usađena u istoriju, tradiciju i kulturu i utiče na pristup ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima", navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana žena i stogodišnjice obeležavanja 8. marta. Tradicionalni stavovi o ulozi žena, kao onih koje prvenstveno brinu o deci, starijima i bolesnima, ograničavaju njihovu slobodu i pristup plaćenom radu i obrazovanju, a takvi stavovi se koriste i da bi se opravdala i ustalila diskriminacija žena i od strane državnih institucija i privatnih organizacija.

Ekonomska neravnopravnost žena doprinosi njihovoj ekonomskoj zavisnosti, negiranju lične samostalnosti i nedostatku osposobljavanja, što ograničava mogućnost da učestvuje u javnom životu, pa su tako žene u Srbiji danas manje zastupljene na položajima donošenja odluka. Njihov rad je manje vrednovan, manje plaćen, dok se nasilje nad ženama i devojčicama toleriše, prvenstveno zbog toga što se zakoni i mere koje država preduzima obezvređuju u praksi nedoslednom primenom i blagom kaznenom politikom prema počiniocima nasilja.

Pokrajinski ombudsman apeluje na sve donosioce odluka, a pogotovo izvršnu vlast, da posebnim merama nastavi da podržava žene i omogući njihovo brže zapošljavanje od čega će, kako se dodaje, dugoročnu dobrobit imati čitava zajednica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1734
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.