Komentara: 2
Pregleda: 3247

Oni dolaze: Maja Rudinski, maturantkinja Medicinske škole

12.11.2019. u 12:27h
Izvor: Subotica.com
Smatrajući da se sve nauke međusobno prepliću, a da kultura čini neizostavni deo svakog bića, Maja Rudinski, maturantkinja Srednje medicinske škole, odlučila je da ne bira, već da pored toga što se školuje za budućeg medicinskog radnika, neguje pisanu reč kroz poeziju i novinarstvo, a umetnost kroz glumu, fotografije, crtanje i slikanje.
Oni dolaze: Maja Rudinski, maturantkinja Medicinske škole

U želji da ima "zanat" u rukama, Maja Rudinski je upisala Srednju medicinsku školu i već u prvom razredu postigla uspeh na takmičenju iz anatomije i fiziologije, osvojivši prvo mesto na okružnom i plasman na republičko takmičenje, dok je u drugom razredu zauzela treće mesto na okružnom iz biologije i učešće na državnom takmičenju.

- Već nekoliko puta sam rekla da ću istetovirati bubašvabu, jer čak dva puta nisam uspela da je prepoznam na testovima, već sam napisala da je nešto drugo. To je moja kobna greška, koja me je pratila od takmičenja do takmičenja, a sa tim bodovima sam možda i imala šanse za nešto više - priča Maja, koja smatra da je u današnje vreme, kada se zdravstvo sve više privatizuje, korisno imati lekara u kući. - Želela bih da mogu da budem svesna šta se dešava meni i mojim najbližima, da mogu i da znam kako da im pomognem i da ne svaljujem odgovornost na druge.

Oni dolaze: Maja Rudinski, maturantkinja Medicinske škole

Dok u školi izučava prirodne, u slobodno vreme Maja je u potpunosti posvećena društvenim naukama, umetnosti i kulturi. Tako se glumom bavi od trećeg razreda osnovne škole, najpre u školskoj sekciji, da bi u osmom razredu prešla na dramsku radionicu Crvenog krsta, u kojem i volontira. Muzikom se bavila kao članica Katedralnog dečjeg hora "Zlatni klasovi", a crtanjem i slikanjem na raznim radionicama koje je organizovala škola ili Kancelarija za mlade. Poeziju piše od desete godine, za koju kaže da je bilo potrebno mnogo vremena da razvije stil i dovede ozbiljnost tema do određenog nivoa, a ljubav prema književnosti navela je da se priključi i Književnom klubu Fondacije "Danilo Kiš", gde je upoznala i brzo se povezala sa mnogim talentovanim vršnjacima. 

- Od malena sam imala mnogo različitih interesovanja u okviru nauke i kulture i smatram da bi trebalo da se u svemu oprobamo kako bismo shvatili da li nam nešto odgovara, a ukoliko ne ide kako smo zamislili, i dalje možemo time da se bavimo "za svoju dušu" - objašnjava Maja, koja sebe ne vidi kao naročito talentovanu osobu, već kao nekoga ko se trudio da nauči osnove svih umetnosti, koliko joj se pružala šansa. - Mislim da je umetnost nešto čime bi svako trebalo da se bavi, koliko može i koliko ga to zanima. Naravno, bitan je trud i talenat, ali ja nemam talenta za neke umetnosti, a svejedno se bavim njima jer mi je zanimljivo i to je jedan od najboljih načina samoekspresije.

U okviru novinarske sekcije Bunjevačkog omladinskog centra "Bocko", Maja se oprobala i u novinarstvu, smatrajući da je to dobar način za informisanje vršnjaka o aktuelnim događajima, ali i za izražavanje kritičke misli. Ipak, godine iskustva pružile su joj uvid u suštinu profesije i, kako kaže, pritiske s kojima se medijski radnici svakodnevno susreću. 

U kojoj god redakciji radila, mislim da ne bih mogla da napišem sve što želim. Naravno, nije sve prikladno za sve čitaoce, ali novinarstvo je i opasan zanat, u zavisnosti od toga kojom vrstom novinarstva želimo da se bavimo. Zbog toga mi je novinarstvo zanimljivo u tom domenu da ga spajam sa naukom, jer smo svedoci toga da je sve manje naučnih časopisa, koji su neretko i skupi, te ukoliko mi se stvori prilika, rado ću pisati tekstvove iz naučne oblasti - ističe naša sagovornica.

Oni dolaze: Maja Rudinski, maturantkinja Medicinske škole

Zbog podeljenih interesovanja, Maja se dvoumila oko upisa fakulteta, i to između Filozofskog i Medicinskog, te kako bi bila sigurna da će doneti ispravnu odluku, prijavila se na seminar iz antropologije u Istraživačkoj stanici "Petnica", koji je pohađala prošle zime.

Zaista mi se dopalo, saznala sam mnogo interesantnih stvari i stekla mnogo lepih poznanstava i rado ću se vratiti u "Petnicu", ali nakon dugog razmišljanja, odlučila sam da upišem medicinu. Medicina je prelomila, jer sam osoba koja voli da bude uposlena i da iskoristi svaki raspoloživi trenutak na najunosniji i najkorisniji način, a posao medicinskog radnika je upravo takav ukoliko se obavlja uz maksimalan trud - naglašava Maja.

Osim ovoga, Maja je pohađala i radionice učenja znakovnog jezika, a takođe je učestvovala i nekoliko fotografskih projekata. Ukoliko nađe trenutak slobodnog vremena, rado izađe sa prijateljima na svirku, u bioskop ili pozorište, a ukoliko joj se radije ostaje kod kuće, vreme provodi u čitanju Murakamija, Hakslija i Čehova.

- Najviše me razočarava i rastužuje dokonost mladih u današnje vreme pored tolikih mogućnosti i pristupačnosti vanškolskim aktivnostima i nadam se da postoji način da se to promeni - zaključuje Maja.

USPESI

Školske aktivnosti

OŠ "Miloš Crnjanski

5. razred

  • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz istorije.

6. razred

  • Treće mesno na opštinskom takmičenju iz istorije;
  • Drugo mesto na okružnom takmičenju iz istorije;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije.

7. razred

  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz istorije;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz geografije;
  • Treće mesto na Smotri "Bunjevačka lipa rič" iz poezije;
  • Nagrađeni radovi i zahvalnica za učešće na konkursu za najbolji literarni rad na engleskom jeziku "My English Book 2015".

8. razred

  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
  • Vukova diploma;
  • Diploma Đaka generacije.

Srednja medicinska škola

1. razred

  • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz anatomije i fiziologije.

2. razred

  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz Realističkog prikaza povreda oboljenja i stanja u okviru Crvenog krsta.

3. razred

  • Pohađanje seminara iz oblasti antropologije u Istraživačkoj stanici "Petnica". 

Vanškolske aktivnosti

  • Članica dramske sekcija od 3. razreda;
  • Članica novinarske sekcije bunjevačkog omladinskog centra "Bocko" od 6. razreda;
  • Volonterka i članica dramske sekcije Crvenog krsta od 8. razreda;
  • Članica Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš";
  • Volontiranje u Opštoj bolnici Subotica;
  • Pohađanje seminara "Kulturno nasleđe kroz moj objektiv" iz oblasti fotografije;
  • Pohađanje kursa crtanja japanskih manga – stripova;
  • Učešće na fotografsko-istraživačkom projektu "Mape nevidljive Subotice";
  • Učešće na projektu sa Crvenim krstom "Behind the Curtain" (Nemačka) lutkarske predstave za decu radi približavanja pojma inkluzije.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3247
Povezane teme

srednja medicinska škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.