Komentara: 0
Pregleda: 3143

Opasnom igrom prave mrak

07.03.2009. u 13:59h
Izvor: Subotičke novine
<p>Mladalački nesta&scaron;luk u poslednje vreme stanovnike u ulici Heroja Pinkija i okolini redovno ostavlja bez struje. Svaki put u isto vreme, čim padne mrak, grupa mladića iz nedelje u nedelju započinje svoju opasnu igru.</p>
Opasnom igrom prave mrak

Bacanjem metalnih lanaca preko uličnih elektrovodova uz propratni „vatromet" i sevanje sa kablova, do sada su izazvali nekoliko kratkih spojeva, ali i bes meštana u ovom delu Teslinog naselja.

- Uzmu klinci neku žicu, na krajeve okače kuke i zabace na kablove sve dok ne izbije jedna ili dve faze, zavisi kako pogode! Ni ne stignemo da izađemo iz kuće, a oni već pobegnu niz ulicu. Dvadesetak domova odjednom ostane bez struje. Uspela je jednom prilikom moja žena da ih pita zašto to rade, a oni, onako u trku, doviknuli da ne znaju šta će od dosade - priča Bela Vuković iz ulice Heroja Pinkija.
Kako pozivi upućeni policiji nisu urodili plodom, ljudi su pokušali da pravdu uzmu u svoje ruke i huligane dočekaju u zasedi.
Bolje je, kažu, da ih jednom udari čovek, nego struja zauvek!
- Počeli smo da dežuramo, ali vidimo da tu nema neke vajde. Momci, kada nas vide, produže dalje, pa naprave problem u susednoj ulici, kao prošli put u Kalničkoj gde je varničilo na sve strane. Plašim se da će mi zbog ovih mladića u punoj snazi propasti električni aparati i uređaji, pa eto još veće štete - dodaje Stanoje Marković iz Nerine ulice.
Njihov sused Ištvan Boldižar, ispred čije kuće se nalazi trafo na stubu, pokušao je da opomene mladiće, ali je umesto dogovora „palo" poštansko sanduče sa kapije:
- Zamolio sam ih da prestanu, jer može neko da strada, a oni su vikali na mene i počeli da udaraju metalno sanduče. Najviši među njima je čak pokušao da obije trafo i jednom prilikom uspeo da ga otvori - ogorčen je Ištvan.
Opasnost za prolaznike
Slučaj iz ovog naselja je poznat nadležnima u Elektrodistribuciji koji su obavestili gradsku policiju, ali su spemni da, ukoliko ne bude efekata, rešenje problema potraže na višem nivou.
- Već mesec dana imamo problem sa omladinom koja pravi haos po Teslinom naselju i Malom Radanovcu. Usput su razvaljivani kablovski ormani i ostavljani tako otvoreni, pod naponom, što predstavlja ozbiljnu pretnju. I prekidi u napajanju su veoma štetni i opasni. Metalni predmeti prebačeni preko elektrodistributivnih vodova mogu da zakače sledećeg prolaznika koji bi stradao na licu mesta - upozorio je Igor Srejić, tehnički direktor u „Elektrovojvodini", dodajući da je najkritičnija situacija u ulicama Partizanskih baza i Bele Bartoka.

***

Cena bakra diktira krađe

U „Elektrovojvodini" kažu da su donedavno muku mučili sa krađom oko elektroenergetskih objekata, što se dovodilo u vezu sa cenom bakra na tržištu.
- Do pre nove godine smo zbog krađe skoro svakog meseca imali štetu od 200.000 do pola miliona dinara. Desio se čak i jedan smrtni slučaj u okolini Bačke Topole. Hladno vreme je, očigledno, smanjilo broj krađa, verovatno i zbog toga što je opala cena bakra - zaključuje Srejić.

***

Potencijalni samoubica ugasio svetlo

Zbog potencijalnog samoubice, prošle nedelje je ceo Tavankut nakratko ostao bez struje.
- Psihički poremećena osoba je krenula prema dalekovodu i pretila samoubistvom. Po zahtevu policije smo oko sat vremena selo ostavili bez napona, dok čovek nije skinut sa stuba na putu prema Tavankutu. Ovo je prvi put da smo imali ovakav slučaj - ispričao je Igor Srejić.

M. R.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3143
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.