Komentara: 6
Pregleda: 8043

Oprezno s upotrebom klima uređaja

25.06.2021. u 12:00h
Kada temperatura pređe 30 stepeni, većina nas posegne za daljinskim upravljačem i uključuje klima uređaj kako bi rashladila prostorije u kojima boravi. Ipak, koliko klima uređaj može da pomogne, toliko može i da odmogne, upozoravaju lekari, jer nepravilna upotreba može da ima negativne posledice po zdravlje.
Oprezno s upotrebom klima uređaja

Ovih dana u servisima bele tehnike je gužva. Kažu, s povećanjem temperature, povećalo se i interesovanje građana za montažu i tekuće održavanje klima uređaja, pa tako dnevno imaju i do 10 adresa koje treba da obiđu.

- Čeka se i po dve nedelje, nekad čak i duže, zavisi da li je montaža ili tekuće održavanje u pitanju. U ovom trenutku za popravke i čišćenje imamo slobodan termin tek za sedam dana, a radimo punim kapacitetom, pri čemu ni našim majstorima nije lako da rade po ovim vrućinama - kažu iz jednog subotičkog servisa bele tehnike.

Oprezno s upotrebom klima uređajaKlima uređaj donosi spas od letnjih vrućina kako na poslu, tako i kod kuće, jer omogućava prijatnu radnu atmosferu, bolju koncentraciju i miran san. Ipak, ukoliko se nepravilno koristi, može da ima negativne posledice po zdravlje, upozorava Mirjana Dakić, doktor medicine u Centru za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, te uz obavezno čišćenje pre prve upotrebe u sezoni, savetuje i da prostoriju treba postepeno rashlađivati, tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od 7 do 10 stepeni.

- Sve preko toga je šok za organizam, nakon čega telo trpi katastrofalne posledice. Ako sa 35 stepeni uđete u prostoriju u kojoj je 20 stepeni, kolaps je neminovan i to čak i mlade osobe teško podnose, a naročito stariji, hronični bolesnici i deca. Osim toga, ako klima duva direktno u vas ili ste oznojani ušli u klimatizovanu prostoriju, može doći do pojave ukočenosti, bolova u mišićima, zglobovima, čak i upale živaca. Dakle, nikako spuštati temperaturu na 18 ili 15 stepeni, nego da razlika bude manja, od 7 do 10 stepeni u odnosu na spoljašnju - savetuje dr Dakić, dodajući da postoje i drugi načini rashlađivanja. - Pre svega boravak u zamračenim i provetrenim prostorijama. Ventilator je takođe dobra opcija, jer podstiče cirkulisanje vazduha, kao i tuširanje više puta u toku dana.

Oprezno s upotrebom klima uređajaKada je u pitanju upotreba klima uređaja u vozilima, pravila su vrlo slična. Ukoliko je vozilo dugo stajalo na suncu, pre ulaska ga je potrebno dobro provetriti, a potom postepeno rashladiti, tako da temperatura ne odstupa drastično od spoljašnje, kako ne biste doživeli temperaturni šok prilikom izlaska iz vozila.

Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 8043
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

kućna klima

klimatizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.