Komentara: 13
Pregleda: 4310

Opšta bolnica: Kontinuirano lečenje onkoloških pacijenata i tokom korone, terapije sve vreme dostupne

04.03.2022. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
U protekle dve godine u Opštoj bolnici lečeno je 20 odsto više onkoloških pacijenata nego pre korone, navode iz ove zdravstvene ustanove i dodaju da su sve vreme pacijenti uredno dobijali terapiju.
Opšta bolnica: Kontinuirano lečenje onkoloških pacijenata i tokom korone, terapije sve vreme dostupne

Lečenje onkoloških pacijenata i u protekle dve godine bilo je kontinuirano. Pacijenti su uredno primali terapije, uglavnom preko Dnevne bolnice.

- Sva snimanja pacijenata, kontrole na rendgen odeljenju, sve je bilo obavljeno blagovremeno tako da su naši pacijenti, pored kovid pacijenata, imali prioritet. Odluke iz Sremske Kamenice su takođe funcionisale, putem mobilnih teefona, mejla, snalazili smo se kako bi pacijenti uredno dobijali terapiju i bili kontrolisani. Uloženi su krajnji napori, jer smo i mi bili u manjku sa kadrovima s obzirom da smo pomogli i kovid odeljenja, ali smo uspeli da se organizujemo i da sprovedemo lečenje naših pacijenata - kaže dr Dragica Štrbac Čizmarević, načelnica Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici.

Opšta bolnica: Kontinuirano lečenje onkoloških pacijenata i tokom korone, terapije sve vreme dostupnePodaci govore da je tokom prošle godine na Odeljenju onkologije obavljeno više od 13 hiljada specijalističkih pregleda. Skoro 2 hiljade pacijenata lečeno je na Odeljenju onkologije, dok je oko dve i po hiljade pacijenata lečeno u Dnevnoj bolnici. 

- Mnogi pacijenti baš tokom korone, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nisu uspeli da dođu do onkologa, tako da nisu pravovremeno dijagnostikovali svoju bolest zato imamo pacijenata koji su u višem stadijumu bolesti. Ovaj problem prisutan je svuda u svetu.

Iz Opšte bolnice podsećaju da je ovaj mesec posvećen borbi protiv malignih bolesti i podsećaju na značaj prevencije kojom se može sprečiti čak 2/3 malignih bolesti.

- Faktori rizika su pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana, gojaznost, manjak fizičke aktivnosti, preterano izlaganje sunčevoj svetlosti, ali i veštačkim izvorima svetlosti poput solarijuma. Tu su i hronične infekcije, odnosno hronični hepatitis B i C koji dovode do karcinoma jetre, humani papiloma virus koji dovodi do raka grlića materica, helikobakterija koja, ukoliko se ne leči, dovodi do raka želuca. Tu su i drugi virusi koji dovode do pojave limfoma i leukemije - upozorava dr Štrbac.

Opšta bolnica: Kontinuirano lečenje onkoloških pacijenata i tokom korone, terapije sve vreme dostupne

Osim prevencije, od izuzetnog značaja je i rana dijagnostika koja omogućava bolje lečenje pacijenata i obezbeđuje veći procenat izlečenja.

- Maligna bolest može da se izleči ukoliko se otkrije na vreme. Tu su Nacionalni programi skrininga koji se organizuju od 2013. godine, ali su prekinuti tokom pandemije. Nadamo se da će se u što skorijem periodu nastaviti skrining programi za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva.

Kod žena najučestaliji karcinomi su karcinom dojke, pluća, debelog creva i grlića materice, dok su kod muškaraca najučestaliji karcinom pluća, debelog creva i prostate. Procenjuje se da će u narednom periodu svaki 5 muškarac, odnosno svaka 6 žena oboleti od maligne bolesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 4310
Povezane teme

opšta bolnica

zloćudni tumor

rak grlića materice

tumor dojke

onkologija

rak dojke

skrining

rak debelog creva

mesec borbe protiv malignih bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.