Komentara: 6
Pregleda: 1925
Foto

Оpšta bolnica proslavila 183 godine postojanja

02.10.2024. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Оpšta bolnica proslavila 183 godine postojanja

Jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, Opšta bolnica u Subotici obeležila je juče 183 godine postojanja. Godišnjicu vrednu divljenja subotička Bolnica dočekala je sa velikim ulaganjima u opremu, smanjenim listama čekanja, 14 beba rođenih u Centru za vantelesnu oplodnji ali i željom da uskoro počne njena kompletna rekonstrukcija.

- Upravo rekonstrukcija Opšte bolnice biće moj najveći zadatak i najveća borba koja je pred nama. Daću sve od sebe da to bude što skorije. Nažalost, ispustili smo momenat kada smo bili na redu, a onda je došlo i ovo nevreme kada je sve poskupelo, te je nešto što je trebalo da košta 40 miliona evra, sada prelazi 80 miliona evra – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Rekonstrukcija nam je važna kako zbog savremene aparature koju poseduje bolnica, tako i zbog podizanja nivoa stručne medicinske usluge, te bi Opšta bolnica mogla da postane savremeni klinički centar. Ovo je ustanova sa dugom i svetlom tradicijom. Ona ima strateški značaj u sistemu sekudnarne zdravstvene zaštite, te mora da ima sve uslove za optimalan rad. Naravno, tu su i međuljudski odnosi kojima sam zadovoljan a koji su itekako značajni u pružanju zdravstvene zaštite.

Оpšta bolnica proslavila 183 godine postojanjaDa u toj borbi neće biti sam, gradonačelniku i svim građanima Subotice obećao je Milan Popov, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- Pred nama je, 23. oktobra, zajednička sednica Pokrajinske i Vlade Srbije i jedna od tri ključne stvari koje ćemo prdstaviti je rekonstrukcija Opšte bolnice u Subotici – naglasio je Popov. - Subotička Opšta bolnica je stub zdravstva Severnobačkog okruga. Svesni smo da su preventivni pregledi veliko operećenje, ali moramo da nastavimo sa tim. Žaloste me liste čekanja, koje su napravljene, a koje su opet na inicijativu predsednika Srbije smanjene, nadam se da će tako biti i sa ortopedijom. Nadam se da ćemo nastaviti sa ulaganjima, kako u aparaturu tako i u lekarski kadar.

Оpšta bolnica proslavila 183 godine postojanjaSubotička Opšta bolnica osnovana je 1. oktobar 1841. godine, neposredno posle pojave kolere. Tada je odlučeno da se adaptira kuća naslednika Trančik Antuna pošto je to bilo jeftinije no gradnja nove zgrade, te je tada Bolnica imala 20 bolesničkih kreveta i dve bolesničke sobe. Prvo proširenje i izgradnja osam paviljona bilo je 1890. godine, dok je sadašnja glavna zgrada izgrađena 1972. Danas ka Opštoj bolnici gravitira oko dve stotine hiljada ljudi iz Severnobačkog i susednih okruga. O njihovom zdravlju brine 1.240 zaposlenih – lekara, medicinskih sestara, pomoćnih i tehničkih radnika.

- Misija i vizija bolnice će i dalje usmerena ka pacijentu, da svakom ko dođe kod nas pružimo najbolju medicinsku pomoć. Veliki broj građana dolazi na preventivne preglede, nemamo više liste čekanja za skener, tome težimo i kada je u pitanju ortopedija, operacija kuka i kolena, i oftamologija, odnosno operacija katarakte – ističe dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice.

Оpšta bolnica proslavila 183 godine postojanja

Po rečima dr Dželebdžića, u proteklih godinu dana ostvarano je skoro 29 hiljada hospitalizacija, 8.109 operacija, više od 205.000 pregleda u specijalističkoj poliklinici. U porodilištu je rođeno 1.139 beba, u Centru za vantelesnu oplodnju urađeno je 152 procedure, 45 je potvrđenih trudnoća, devet porođaja i 14 dece.

- Svega toga ne bi bilo bez velike podrške Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, koje je uložilo oko 327 miliona dinara, od čega je najvažniji novi aparat za magnetnu rezonancu, i lokalne samouprave koja je dala 50 miliona dinara za dopunu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju bolnice i više od milion dinara za neurološke preglede najmlađih pacijenata - dodaje direktor OBS.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 56 minuta
Komentara: 6
Pregleda: 1925
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

opšta bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.