Komentara: 0
Pregleda: 1446
Foto

OŠ "Ivan Goran Kovačić" potpisala memorandum o saradnji sa srpskom školom iz Temišvara

06.06.2024. u 09:11h
Izvor: Subotica.com
Na listi škola saradnika OŠ "Ivan Goran Kovačić" od juče nalazi i Teorijska gimnazija "Dositej Obradović" iz Temišvara, jedina škola u Rumuniji u kojoj se nastava u potpunosti odvija na srpskom nastavnom jeziku. Ova saradnja obuhvataće razmenu učenika i nastavnika, kao i zajedničko uključivanje u različite projekte i kulturne i sportske manifestacije.
OŠ "Ivan Goran Kovačić" potpisala memorandum o saradnji sa srpskom školom iz Temišvara

Memorandum o saradnji sa Teorijskom gimnazijom "Dositej Obradović", koja broji oko 150 učenika iz Temišvara i okoline, pripadnika srpske nacionalne manjine u Rumuniji, predviđa saradnju ove dve škole u cilju unapređenja kvaliteta nastave kako u Subotici tako i u Temišvaru.

 - Dogovorićemo različite projekte, razmene učenika, i nastavnika, koje će biti na korist svima nama. Naša škola obuhvata osnovno obrazovanje i gimnazijsko obrazovanje. To jedina škola u Rumuniji gde se uči na maternjem srpskom jeziku, uči se po rumunskim školskim programima, ali nastava se odvija na srpskom jeziku. Učeći ćirilicu, učeći maternji, srpski jezik i istoriju nacionalne manjine, doprinosimo očuvanju našeg kulturnog identiteta u Rumuniji - objašnjava Aleksandra Stojkov, direktorka škole u Temišvaru, ističući da je ova škola državna i da imaju znatnu podršku srpskih institucija - Rad naše škole podržali su i Savez Srba u Rumuniji, Srpska pravoslavna crkva a imamo i dobar odnos sa Konzulatom Republike Srbije pri Temišvaru. Škola pod ovim imenom, našeg najvećeg prosvetitelja, Dositeja Obradovića, radi od 1998. godine, mada školstvo na srpskom jeziku na ovim prostorima datira još od pre više od dva veka

OŠ "Ivan Goran Kovačić" potpisala memorandum o saradnji sa srpskom školom iz Temišvara

Za školu iz Temišvara ovo nije prva saradnja sa škola iz zemlje matice, a brojni su i programi na koje šalju svoje učenike. 

-  Imamo saradnju sa brojnim školama iz Srbije, saradnej su počele pre pandemije, koja je sve to malo zaustavila, ali sada se vraćamo. Takođe, svake godine učetvujemo na Krosu RTS-a, na Eko kampu u Vršcu, a radi usavršavanja jezika šaljemo učenike na letnju školu koja se održava u Tršiću, a nedavno su se deca vratila sa Svesrpskog dečjeg sabora u Beogradu - kaže direktorka Stojkov, napominjući da se broj učenika u njihovoj školi iz godine u godinu smanjuje, te da se trude da na sve načine zainteresuju što veći broj učenika. 

OŠ "Ivan Goran Kovačić" potpisala memorandum o saradnji sa srpskom školom iz Temišvara

Sa druge strane, za OŠ "Ivan Goran Kovačić" ova saradnja predstavlja novinu, budući da je to prva škola iz regiona sa kojom su ostvarili saradnju. 

- Mi za sada ostvarujemo saradnju sa školama iz naše zemlje, najviše iz južne srpske pokrajine, sa Kosova i Metohije, i to putem akcije u okviru koje nam svake godien dolaze učenici. Ovakva jedna saradnja nam je novina, a cilj nam je kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje naših učenika - ističe Branka Bešlić, direktorka OŠ "Ivan Goran Kovačić".

OŠ "Ivan Goran Kovačić" potpisala memorandum o saradnji sa srpskom školom iz Temišvara

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba Potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom iz Temišvara i priredba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 35 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 1446
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

branka bešlić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.