Komentara: 0
Pregleda: 4207

Osam dana za izjašnjavanje, Pionir i Gastrombat GMBH

26.08.2009. u 13:18h
Izvor: Glas javnosti
Osam dana za izjašnjavanje, Pionir i Gastrombat GMBH

U Trgovinskom sudu juče je nastavljen postupak, koji se već punih 12 godina vodi između Do „Pionira“ i mešovite srpsko-austrijske firme „Gastromat GmBh“, koje su otišle u stečaj pre više od decenije. Predsedavajući sudija odredio je rok od osam dana da se stranke izjasne o novim predlozima učesnika u postupku.

Nastavak postupka usledio je pošto je Viši trgovinski sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu po kojoj je „Gastromat GmBh“ trebalo da „Pioniru“, bivšem poslovnom partneru, nadoknadi oko milion evra.

Stečajni upravnici juče nisu „ni za jotu“ omekšali stav u odnosima međusobnih potraživanja. „Pionir“ je zatražio nova veštačenja dok se tuženi u celosti usprotivio dodatnim predlozima navodeći da, posle stečaja i prodaje „Pionira“, novi vlasnik nije pokrenuo parnicu u roku i nije imao nikakva potraživanja, pa je „izgubljeno pravo na novi postupak“.

Radivoje Milutinović, suvlasnik i direktor „Gastromata“, u svoje i ime partnera iz Austrije Romana Posaveca, izjavio je da će povući sve krivične prijave koje je minulih godina podnosio protiv brojnih učesnika u stečaju ako se postigne pravična nagodba. On je napomenuo da i ino-partner želi da se spor što pre okonča kako bi započeo nova investiranja u Srbiji, o čemu su već postignuti pozitivni pomaci.

- Ako tužitelj povuče tužbu protiv „Gastromata“ koje su bile apsolutna pravna montaža obojena politikom, a ne nikakva stvarna šteta, mi se nećemo žaliti. Imamo apsolutno poverenje u sud - rekao je Milutinović.

Podsetimo da je 1998. godine okončan stečaj u tadašnjem subotičkom „Pioniru“. Ova je fabrika potom prešla u „Alko grupu“ i od tada izrazito dobro posluje. Ostao je samo“Pionir“ u stečaju i njegova potraživanja prema poslovnom partneru „Gastromatu“ od oko (tadašnjih) milion maraka. Tuženi „Gastromat“ je, međutim, tvrdio da ničim nije oštetio svog partnera.

Spor se u Trgovinskom sudu vodio punih deset godina, a potom je Viši trgovinski sud u Beogradu presudu o „krivici Gastromata“ukinuo i vratio na ponovni postupak čime je nastavljena ova „igranka bez prestanka“.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4207
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.