Komentara: 1
Pregleda: 3203

Osnovano Udruženje „Pruži mi ruku“ za podršku roditeljima bolesne dece

17.06.2024. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
Roditelji dece sa teškim oboljenjima, bolje no iko, znaju da dijagnozu od koje dete boluje nosi cela porodica. I to svakodnevno. Kako je i sama majka devojčice sa cerebralnom paralizom, naša sugrađanka Sanja Mihajlović na svojoj koži oseća kako je i zato je odlučila da osnuje udruženje koje će pomoći roditeljima koji se bore sa teškim bolestima svojih mališana.
Osnovano Udruženje „Pruži mi ruku“ za podršku roditeljima bolesne dece

Simboličnog naziva „Pruži mi ruku“ novoosnovano udruženje želi upravo to – da pruži ruku podrške roditeljima.

- Sa samo 20 godina, kao majka blizanaca Dušana i Dunje, suočila sam se sa činjenicom da moja devojčica boluje od cerebralne paralize sva četiri ekstremiteta. Najbolje znam kako sam se tada osećala, kako nisam znala šta da radim, kome da se obratim, odakle da krenem, kako da joj pomognem... Tako se i ostali roditelji osećaju kada im saopšte dijagnozu. Kako mi se mi već 12 godina borimo sa tim, mnogi roditelji su mi se obraćali za pomoć, a ja sam u svakome od njih videla sebe. To mi je bila najveća motivacija da osnujem ovo udruženje u kome će roditelji pronaći podršku i pomoć – priča nam Sanja, dočekujući nas u prostorijama koje se još uvek opremaju kako bi bile adekvatne i za roditelje i za njihove mališane.

Osnovano Udruženje „Pruži mi ruku“ za podršku roditeljima bolesne dece

Ta podrška će se pružati putem tri programa: „Moja mama – lepa mama“, „Moja mama – zdrava mama“ i „Moja mama – srećna mama“.

- Cilj je da sačuvamo mentalno i fizičko zdravlje roditelja, da ne budu bolesni i depresivni i da sprečimo ostavljanje dece u institucije. Naše borbe ne traju kratko. Svaka mama zna koliko je teško kada se dete razboli nekoliko dana, a naša su bolesna godinama. To su godine brige, nespavanja, zebnje...– dodaje Sanja. - Zato ljudi koji se ne bore sa tim mogu da pruže ruku i tim mamama podare neki kozmetički tretman, zdravstveni pregled, pruže psihološku podršku, održe kreativnu radionicu... Zbog toga se i zovemo „Pruži mi ruku“, jer u situacijama u kojim se nalazimo svaka pružena ruka veoma znači. Nekad, ne možete ni da pomislite koliko. Kozmetički saloni dali su mi vaučere za različite usluge, jer one koštaju i mamama često ne ostane za njih, a ako treba da biraju da li će dati za nokte ili defektologa one nemaju dilemu jer im je dete na prvom mestu. Terapije naše dece koštaju i ne ostaje za druge stvari. Zbog toga sebe često zapostavljaju. Isto je i sa zdravljem. 

Osnovano Udruženje „Pruži mi ruku“ za podršku roditeljima bolesne decePosebno mesto zauzima mentalno zdravlje.

- Mame često nemaju vremena za sebe, nemaju kome da ostave dete, lutaju i bore se sa administracijom, pravima, lekarima... Često pregore zbog toga. Čak 90 odsto porodica se raspadne kada se dobije dijagnoza. Zbog toga ćemo imati radionice psihološke podrške, a onda i plesne i kreativne radionice. Kako bi prisustvovali i roditelji koji nemaju kome da ostave dete, napravili smo prostor za decu koju će moći tu da ostave – objašnjava ova hrabra mama.

Osnovano Udruženje „Pruži mi ruku“ za podršku roditeljima bolesne deceUdruženje trenutno broji 20 članova, što je isto toliko porodica kojima je podrška potrebna. Mesna zajednica „Novi Grad“ ustupila im je prostor za aktivnosti.

- Mi smo udruženje za roditelje dece sa različitim dijagnozama, jer se svi bore sa sličnim problemima i situacijama. Pozivamo sugrađane koji žele da nam pruže ruku i pomognu našim mamama, tako što će nam darovati vaučere za jedan ili dva pregleda mesečno, frizure, trepavice, masažu... Jer ako mama bude lepa, srećna i zdrava onda će biti i bolja svom detetu koje je bolesno, ali i drugim, zdravim članovima porodice – poručuje Sanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 nedelje i 20 časova
Komentara: 1
Pregleda: 3203
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

cerebralna paraliza

osobe sa specijalnim potrebama

deca sa invaliditetom

deca sa posebnim potrebama

udruženje pruži mi ruku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.