Komentara: 0
Pregleda: 1627

Oštar pad životnog standarda

06.07.2009. u 19:59h
Izvor: RTV Yueco
Oštar pad životnog standarda

U maju je prosečna zarada u Srbiji bila 31.086 dinara, 6,1 odsto manje nego prethodnog meseca. Istovremeno su u junu najviše poskupili duvan, piće, usluge i benzin, pa se može očekivati viša stopa inflacije u julu, što će uzrokovati dalji oštar pad životnog standarda stanovništva Srbije, predviđaju u Institutu za tržišna istraživanja Srbije.

Trgovina na malo opala je 8,5 odsto u odnosu na prvih pet meseci prošle godine što znači da građani oklevaju s kupovinom i pozajmljivanjem u bankama jer strahuju da neće moći da izmiruju obaveze, kao i to da se nastavlja se oštar pad životnog standarda stanovništva, ocenjuju u Institutu.

U međugodišnjem periodu najviše su poskupeli duvan, 25,8 odsto, pića, 18,3, i usluge, 18 odsto. Istovremeno, prema anketi Instituta sprovedenoj među 200 preduzeća iz svih sektora industrije, 16 odsto njih planira da poveća cene proizvoda u naredna tri meseca, a 39 odsto u narednih pola godine. Takva predviđanja su, objašnjavaju u Institutu, plod neizvesnosti oko povećanja PDV-a i akciza te stalnog rasta cene goriva.

U isto vreme, privrednici ne vide znake oporavka. Trećina anketirane industrije u narednom tromesečju računa na pogoršane uslove privređivanja, a sedam odsto da će se prilike popraviti.

Recesioni trend Srbiji će se zadržati, ali neće biti tako oštar, zaključuju u Institutu za tržišna istraživanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1627
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.