Komentara: 1
Pregleda: 1264

Osuđenici čekaju izvršenje

05.02.2010. u 11:45h
Izvor: RTV Yueco
<p>Vi&scaron;i sud u Subotici je izrekao nekoliko presuda alternativnih sankcija, koje će se primeniti kada se uspostavi saradnja između Povereničke službe i organizacija gde u kojima će biti izvr&scaron;avane kazne.</p>
Osuđenici čekaju izvršenje

Alternativna sankcija odnosno rad u javnom interesu se izriče za laka krivična dela zaprećenom kaznom do tri godine zatvora. Prošle godine u Srbiji izrečena je 121 presuda alternativnih sankcija koje se odnose na uslovnu osudu sa zaštitnim nadzorom i rad u javnom interesu.

Osnovni i Viši sud u Subotici je izrekao nekoliko presuda za primenu alternativnih sankcija.U pitanju su lakša krivična dela i to: saobraćajne nezgode bez smrtnih posledica i posedovanje lakih droga.

Maksimalna kazna koju sud može da izrekne osuđeniku je 360 sati ukupno ili 60 sati mesečno društveno korisnog rada. Primena alternativnih sankcija u svetu je pokazala da za rezultat ima i smanjenje stope povrata u kriminal, jer mera znači izbegavanje negativnog uticaja zatvora i bolju resocijalizaciju. Uz to osuđenici kroz javni rad vraćaju dug društvu, a država štedi, jer svaki odlazak u zatvor košta oko 1000 dinara dnevno.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1264
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.