Komentara: 0
Pregleda: 1600

Otimačina usred bela dana

01.04.2009. u 15:56h
Izvor: Građanski list
<p>Krajem protekle sedmice su radnici subotičkog "Uniksa" ostali bez posla i celokupne radne opreme. Zaposleni u toj firmi, čije je sedi&scaron;te u Mađarskoj, 23. marta obave&scaron;teni su o vanrednom godi&scaron;njem odmoru.</p>
Otimačina usred bela dana

Prilikom pokušaja da se odjave s posla, 13 radnika je umesto valjanog objašnjenja i adekvatnih rešenja primilo mejl s obaveštenjem da je njihov radni odnos prestao 20. marta.

Uprkos tome, sledećeg dana došli su na posao, ali su sve brave u firmi bile zamenjene, te su celo radno vreme proveli na ulici. A onda, usred bela dana, četiri momka su pokupila sav inventar iz firme, utovarila ga u kamion i nestala u nepoznatom pravcu. Slična sudbina zadesila je šest zaposlenih radnika "Uniksa" u Novom Sadu i sedam u beogradskoj ispostavi.

U čudu i neverici, subotički radnici su se odmah obratili policiji, inspekciji rada, policijskim inspektorima za privredni kriminal.

Kao na filmu

- Bila je to scena kakvu smo dosad gledali samo u filmovima: u tri grada istovremeno stižu šleperi s kojih silaze po četiri momka, koji potpuno ignorišu prisutne radnike, i bez validnog ovlašćenja prazne ispostave firme. Osnivač firme u Srbiji napisao je na jednom papiru da momci imaju pravo da organizuju i nadgledaju iseljenje filijala iz Srbije. Na tom papiru, međutim, nije bilo memoranduma firme, čak ni pečata (?!), već samo potpis. Seoba je obavljena dok smo trepnuli okom - kaže Eva Lancoš, administrativni radnik.

U Subotici radnici "Uniksa" rade od februara prošle godine. Od prošlog petka sve brave na firmi su zamandaljene, a na prozoru je istaknuto obaveštenje na mađarskom jeziku, u kome piše da su radnici upućeni na vanredni godišnji odmor.

- Ma kakav godišnji odmor, zna se procedura koja se mora ispoštovati. Radnicima se mora izdati rešenje i kada se upućuju na prinudni odmor. Osim toga, i to što je ispisano na prozoru moralo je biti i na srpskom jeziku, jer ja, možda, ne razumem mađarski - ogorčena je Eva Lancoš.

Srbija, prema njenim rečima, nije Divlji zapad na kome se nekad moglo ovako ponašati.

- Ako ne budemo mogli ostvariti svoja prava koja nam garantuje ova država, mi ćemo pred nekim sudom, bio on u Srbiji ili Strazburu, doći do njih. Ako je to primer kako zemlja članica Evropske unije pravi socijalni program i kako rešava višak radne snage, ja prva ne želim u EU - naglašava Eva.

Prevara i maltretiranje radnika

Antala Zomborija, vlasnika "Uniksa", ovdašnji radnici nikada nisu ni upoznali, ali ističu da takvi otkazi neće proći na mala vrata. Svesni su da imaju svoja prava kao zaposleni na neodređeno vreme i boriće se za njih bez straha od suda, makar po njih morali i u Strazbur.

Dejan Džamastagić, vozač u "Uniksu", u ponedeljak je došao na posao, ali....

- Osećam se prevareno. Ne znam ni gde mi je radna knjižica, nemam nikakvo rešenje o godišnjem odmoru, samo informaciju "s prozora" Andree Sabo-Šapi, navodne direktorice, koja nas je, prema obaveštenju, poslala na vanredni godišnji odmor - kaže Džamastagić.

A koliko je taj potez vlasnika bio neočekivan, najbolje svedoči činjenica da su radnicima tog dana isporučene vizitkarte?!

- To je klasično maltretiranje radnika od poslodavca. Ali su oni pre tog poteza ipak morali računati da u Srbiji vladaju zakoni koji nas štite. Očekujemo da će u našem slučaju oni biti primenjeni - veli prodavac Boško Zubkov, samohrani otac koji razmišlja kako će otplaćivati mesečne rate kredita, pošto je očigledno ostao bez posla.

Radnici u filijali "Uniksa" odlučili su da kolektivno podnesu krivične prijave protiv Antala Zomborija, vlasnika firme, direktorice Andree Sabo-Šapi i njihovog dojučerašnjeg kolege Zorana Lackog.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1600
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.